Nakon Sarajeva i iz Banjaluke najavili proteste zbog mučki ubijenog psa, predložen pritvor za ubicu životinje

Vijesti 25. sep 202408:15 0 komentara
Pixabay

Nakon što je grupa građana najavila proteste za subotu (28. septembar) u 12:00 sati isto su to uradili i građani u Banjaluci koji će na isti datum i, taođer, u podne prostestovati kako bi se tražile izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja, a nakon svirepih mučenja koja su se u proteklom periodu dogodila širom Bosne i Hercegovine. Posljednji takav slučaj se desio prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu kada je izvjesni Aleksandar M. pucao u psa, a potom ga ranjenog vukao traktorom po ulici. U međuvremenu za tog ubicu je zatražen i pritvor.

Kada je riječ o protestima, oni u Sarajevu počinju ispred Zemaljskog muzeja, a potom će mirno prošetati do Parlamenta. Neće biti obustave saobraćaja.

Osim zahtjeva za izmjenom zakona, cilj je pružiti javnu podršku Dragani G. koja je otvorene prijetnje od porodice čovjeka koji je prije dva dana pucao u psa, a potom ga ranjenog vukao traktorom po ulici. Dragana je psa odvela veterinarima koji su dali sve od sebe da ga spase, ali je on nažalost nakon nekoliko sati uginuo od povreda.

Protesti u Banjaluci, organizatori imali poruku za političare

S obzirom na to da su se organizatori nadali da će slični protest biti organizovan i na području Republike Srpske gdje se posljednji zločin nad psom dogodio, to se i desilo pa su tako oni najavljeni u Banjaluci.

“Dosta je i šutnje, okretanja glave, dosta je ponizavanja i laganja, dosta je lošeg zakona koji neće kazniti ubice!!! Dosta je nasilja nad slabijima. Nad ženama, djecom, životinjama… Dosta! Monstrumi se slobodno kreću među nama. Danas je to bio pas, a sutra će biti nečije dijete. Da li je to ono što nam nudite? Da li ste sigurni da je to okruženje u kom zelimo i treba da živimo? Strah?”, upitala je Mila Šarić koja je inače zaposlena i u Veterinarskom institutu RS i koja je najavila proteste na području tog entiteta.

Imala je i posebnu poruku i za političare.

“Toliko ste se predali kampanji pred izbore da samo sebe vidite. A zaboravljate da ste vi u stvari naši zaposlenici. Mi vas biramo i našim novcem upravljate. Sjetite se da su u okruženju neki u kontejnerima završavali kad narodu zacrni pred očima. A na ivici smo da zacrni. Prije par dana monstrum puca tri puta u psa i jos ga zaveže i vuče traktorom. Zašto? Zbog truna vode koje je paćenik trazio? Danas još gore – ubijen pas ubačen u zuti kontejner ‘Mozaika prijateljstva’. Kakav je to poremećeni um uradio? Da li sjedite možda pored njega u kaficu? Ili šeta pored vas slobodan po gradu? Ima li kraja? Šta je sljedeće? PROTESTI!!!!”, poručila je na kraju Šarić.

Protesti u Banjaluci bit će održani kod Megafona iza Boske u 12 sati kao i oni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zatražen pritvor za ubicu psa

U međuvremenu je zatražen i prijedlog pritvora za ubicu psa u Istočnom Sarajevu.

“Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu dana 24. septembra 2024. godine, podnijelo je Osnovnom sudu u Sokocu Prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv lica sa inicijalima M.A. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Mučenje i ubijanje životinja”, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Stravičan slučaj zlostavljanja psa u Istočnom Sarajevu: Pucao u njega pa ga svezao za traktor i vukao (Uznemirujuće)

Dalje su opisali za šta se M.A. sumnjiči.

“Navedeni se sumnjiči da je dana 22. septembra 2024. godine, oko 09:00 sati, na području opštine Istočna Ilidža, u ulici Boška Vujadina, suprotno propisima i to članu 4. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u namjeri da ubije psa lutalicu, upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške, nepoznatog serijskog broja, istog ustrijelio da bi ga potom užetom zavezao za radnu mašinu – traktor i navedenom ulicom vukao kroz naseljeno mjesto, kojom prilikom je navedenu životinju zlostavljao i izložio nepotrebnim patnjama, pri čemu je uslijed zadobijenih povreda životinja uginula. Razlozi za predlaganje mjere pritvora za osobu inicijala M.A. sastoje se u tome, da postoji opasnost da će isti boravkom na slobodi imati priliku i utjecati na svjedoke, te uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!