Nakon skoro tri decenije žrtve seksualnog nasilja u BiH nemaju pristup pravima i uslugama

Vijesti 16. okt 202414:46 0 komentara
Trial

Imovinskopravni zahtjevi (IPZ) žrtava ratnog seksualnog nasilja bili su u fokusu jednodnevnog foruma u organizaciji TRIAL International Ureda u BiH, a u okviru projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je bio ključni događaj trogodišnjeg projekta, koji ima za cilj da naglasi uspjehe u oblasti primjene instituta ostvarivanja imovinskopravnih zahtjeva za žrtve ratnog seksualnog nasilja. Fokus je bio na značaju ovih zahtjeva za preživjele, donesenim obavezujućim uputstvima tužiocima koji postupaju u predmetima ratnog seksualnog nasilja i trgovine ljudima, te prenosu prakse iz ovih predmeta na druge slučajeve ratnih zločina i za druga krivična djela.

Kroz tri panela razgovaralo se o hronološkom razvoju i značaju ovih pitanja, izazovima i poteškoćama u njihovom rješavanju, te o važnosti regionalne saradnje i prenosu iskustava u kontekstu ostvarivanja imovinskopravnih zahtjeva.

Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial
Trial

“Ujedinjeno Kraljevstvo godinama aktivno podržava napore različitih aktera  u BiH  koji nastoje osigurati da preživjele seksualnog nasilja u sukobu dobiju pravdu i reparacije. TRIAL International u BiH jedan je od naših ključnih partnera u tim naporima i do sada smo postigli važne rezulate. No, još uvijek se suočavamo sa mnogim izazovima. Gotovo tri decenije nakon rata, mnoge žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini nemaju pristup pravima i uslugama. Učinkovita primjena instituta imovinskopravnog zahtjeva nije jedini ali jeste važan korak u pravcu osiguranja prava za preživjele”, istakao je Julian Reilly, britanski ambassador u Bosni i Hercegovini.

Iako je primjećen pozitivni trend u praksi ostvarivanja imovinskopravnih zahtjeva, potrebno je da se praksa primijeni na druga krivična djela, kao što su femicid, bludne radnje, sva krivična djela usmjerena protiv života i tijela i slično. Najčešći problem sa kojim se susreću oštećeni kojima je dosuđen IPZ je činjenica da su počinioci nesolventni. U praksi se prilikom ostvarivanja IPZ-a javljaju još dva problema – kada počinilac (dužnik) premine i oštećeni onda nisu u mogućnosti da ostvare naplatu, te kada premine oštećeni (tražilac izvršenja) te se potraživanje ne prenosi na nasljednike.

“Imajući u vidu značaj koji institut ovih zahtjeva ima za preživjele i činjenicu da još uvijek ne postoji efikasni državni reparativni mehanizam, TRIAL International će nastaviti sa zalaganjima da se svim žrtvama ratnog seksualnog nasilja, kao i ostalim žrtvama ratnih zločina osigura pristup na pravdu i reparacije. Nastavljamo i sa zalaganjima da se primjena instituta imovinskopravnog zahtjeva proširi i na druge predmete rodnozasnovanog nasilja”, poručila je Samra Čardaković, pravna savjetnica TRIAL International ureda u Bosni i Hercegovini

Jedno od osnovnih prava osobe koja je oštećena izvršenjem krivičnog djela jeste pravo osobe na naknadu štete koja je nastala izvršenjem krivičnog djela, a to pravo oštećeni može da ostvari kroz institut imovinskopravnog zahtjeva. „Imajući u vidu pravne, moralne i socijalne postulate društva, pravda može biti potpuno ostvarena, kada se u jednom postupku, krivičnom i adhezionom, optuženi proglasi krivim i izrekne krivičnopravna sankcija, te istovremeno odluči o postavljenom imovinskopravnom zahtjevu, a ovo posebno kada se radi o žrtvi krivičnopravnog djela“, zaključila je Mira Smajlović, sudija Suda Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!