Nakon slučaja Arena na Kosovu: RAK BiH nema propise kojima bi spriječili političku propagandu

Vijesti 06. okt 202315:08 1 komentar
F.Z./N1

Nakon što je Nezavisna komisija za medije Kosova zabranila kanale Arena Sport zbog propagande i veličanja napada na sjeveru Kosova, provjerili smo u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) da li posjeduju mehanizme kojima bi na teritoriji Bosne i Hercegovine spriječili političku propagandu ili političku promociju na sportskim kanalima.

Na upit N1, Regulatorna agencija je odgovorila da prema propisima agencije nema posebnih odredbi koje bi se odnosile na oglašavanje na tematskim, pa tako ni sportskim, kanalima.

“Politička promocija nije predmet propisa Agencije, već se primjenjive odredbe Kodeksa o komercijalnim komunikacijama odnose na sve oblike televizijskog oglašavanja i ostalih vidova komercijalnih komunikacija”, navodi se u odgovoru RAK-a.

Prema članu 4. tog Kodeksa između ostalog je navedeno da komercijalne komunikacije ne smiju ponižavati, zastrašivati, promovisati predrasude i netoleranciju, poticati na mržnju, nasilje ili biti uvredljive.

Podsjetimo, Nezavisna komisija za medije Kosova (NKM) je odlučila zabraniti emitiranje kanala Arena sport zbog veličanja napada na sjeveru Kosova. Prema riječima predsjednika NKM Jetona Mehmetija, odluka je donijeta jer su kanali Arena sporta emitirali sadržaje koji su u suprotnosti s propisima na snazi na Kosovu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare