Nakon šoka, šta sad? “Pucanj u školu je pucanj u društvo”

Vijesti 15. jun 202310:00 0 komentara

U osnovnoj školi u Lukavcu 13 - godišnjak je upucao uposlenika škole. Maloljetni počinitelj je priveden. Nakon šoka, upiranja prstom u potencijalne krivce, postavlja se pitanje šta sad? Kako sada treba da se ponašaju roditelji, a kako nastavnici? Naši gosti bili su su Dragica Pavlović - Babić, profesorica grupe predmeta iz psihologije obrazovanja iz Beograda, Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja i Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu Tuzla.

Profeor Zubić kaže kako je ranije upozoravao na ovakve scenarije i da je bilo samo pitanje vremena kada će ovo “doći i kod nas”.

“Ne možemo biti iznenađeni i bilo je očekivano. Jasno je bilo da će doći i kod nas. Ovi alarmi su davno upaljeni i svaki psiholog, pedagod i školski djelatnik je o ovome ranije govorio. Pseudopolitka će sve uraditi da se o ovome malo priča i da se to zataška kako bi mogli ići na svoje odmore. Ima li ste slučaj u Sarajevu kada su roditelji došli u školu i rekli direktoru da će ga “mrak pojesti” ako ne zaključi bolju ocjenu. Pucanj u ovog kolegu je pucanj u cijelu društvenu zajednicu i pucanj u obrazovanje koje je stub tog društva”, kaže Zubić.

Kaže kako je problem dublji i kako teška socijalna situacija roditelja u sistemu koji se ne brine za građane, psihički djeluje na djecu.

Vezane vijesti

“Tad je trebalo paliti alarme kada majke moraju raditi do 23 sata naveče i da neće moći razgovarati sa djecom. Kada se desila siutacija da imamo 4 puta više razvoda nego neki prošli periodi, tada je trebalo paliti alerme. Porodica je stub društva. Mi ne proizvodimo samo radnu snagu u školama, gdje nam je odgojna komponenta? Ja svaki dan pričam sa desetak učenika i te teme su nevezane za ocjene. Pritisak roditelja na ocjene će nas dovesti do devijacije škole, pucanj u školu je pucanj u društvo. Također, nastavnici su degradirani i ubijeni u pojam”, kazao je Zubić.

Profesorica Pavlović – Babić iz Beograda kaže da su ovakve situacije kao što je Lukavac ili nešto ranije koji je zadesio osnovnu školu u Beogradu, posljedica jednog dugotrajnog procesa i faktora koji djeluju na nivou društva i škole u cjelini.

“Kako da se mijenjamo kao društvo, to nije jednostavno. Ja mogu da kažem da treba krenuti od nivoa škole, ali i sve institucije koje su u lancu – kako da postupaju i da se mijenjaju u odnosu na situaciju u obrazovanju. Pored škole, ona mora da ima podršku spolja i službe socijalnog rada da znaju kako da reaguju. Da ima i policiju da reaguje u situacijama školskog nasilja. Posljednjih godina smo uspjeli da nasilje prepoznajemo, da sve manje šutimo na slučajevima nasilja. Ako svjedočite nasilju, niste isključeni, i imate odgovornost za nereagovanje”, kaže.

Profesorica Omerdić kaže da je stanje u obrazovnom sistemu ogledalo stanja u državi i da svjedočimo apsolutnoj devalvaciji sistema vrijednosti.

“Poprilično sam subjektivna, jer sam pohađala školu “Lukavac grad”. Roditelji su se negdje izgubili, nešto svojom krivicom, ali i zbog poremećenog sistema vrijednosti. Pratim razvoj studenata i za razliku od ranijih sistema, gdje sam se ja školovala, mi sada jednostavno kao odgajatelji i profesori svjedočimo da je obrazovanje svedeno na takmičenje. Slažemo se da dosta toga dolazi iz kuće i uvijek je toga bilo, ali ne o ovom domenu. Studenti, da ih čujete, govore o zaradama, o hiljadama maraka, ali nikada nisu marke zaradili. Kada vide vozni park profesora ili ispred nekog kafića, njemu je to primamljivije nego da se školuje. Ovo su greške koje mi plaćamo zbog višedecenijskog nemanja politika obrazovanja, socijalnih politika…”, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!