Evakuacija državljana BiH iz Gaze nije u potpunosti gotova

Vijesti 21. nov 202319:11 0 komentara
F.Z./N1

Iako se, prema tadašnjim informacijama institucija, u Pojasu Gaze nalazi samo nekoliko bh. državljana, to je demantovano proteklih sedmica. Desetine državljana javilo se za evakuaciju - koja nije u potpunosti završena.

Konačno na sigurnom. U zagrljaju najmilijih. Ovu sreću od početka rata nije osjetilo nekoliko bh porodica koje s nestrpljenjem iščekuju svoje najmilije. Među njima je i Imad Shehade. Njegov brat Halid nalazi se u blizini graničnog prelaza Rafah. Poziv sa njim nismo uspjeli uspostaviti. U tom dijelu Pojasa Gaze je i porodica Hagag. Na ovoj slici od prije nekoliko godina Bosanka Munira Hagag zajedno je sa svojom djecom. Svi oni imaju bh državljanstvo. Njen sin trenutno je u Italiji. A ona sa kćerkom, drugim sinom i suprugom granični prelaz ne može preći.

”Ne znam šta je u pitanju. Nemamo problema sa nijednom stranom. Mi smo obični ljudi. Živimo bez sigurnosti i pitamo se da li je to zadnji dan ili ne. Pitamo za pomoć od ministarstva, niko ne može zamisliti našu patnju… cijeli svijet vidi i šta se dešava ovdje. Nadam se da će se ovo što prije završiti i da ćemo izaći žive glave”, kaže Munira Hagag.

Njen sin Abdurahman pokušava na sve načine doći do nadležnih. Oni pak poručuju da intenzivno rade na evakuaciji.

”Zato se nadam da će ova poruka stići do nekoga ko može pomoći mojoj porodici. Nadam se da će ovo biti od neke pomoći mojoj porodici jer je situacija katastrofalna. Ne mogu nastaviti živjeti tamo. Moraju izaći, da imaju siguran život, a ne da rizikuju smrt da bi imali nešto za jelo svaki dan, da bi pronašli čistu vodu. Treba im vaša pomoć. Potrebna im je pomoć bilo koga ko im može pomoći. Molim vas”, dodaje Abdurahman Hagag.

Traju napori, kaže ambasador BiH u Kairu, da svi bh državljani izađu iz Gaze. Održan je i sastanak ambasadora Subašića i državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića. A osim prijema evakuiranih iz Bosne i Hercegovine stiže i apel da rat prestane. Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu uputila je pismo predsjedniku SAD-a i poručila da je nužno osiguravanje humanitarnog prekida rata.

”Pozivamo vas da iskoristite sva raspoloživa sredstva diplomatskog utjecaja koja su vam na raspolaganju za provedbu prekida vatre u Gazi. Pridružujemo se pozivu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je zatražio hitni humanitarni prekid vatre u Gazi ‘u ime čovječanstva”.

Užasne slike iz Pojasa Gaze bude traume i sjećanja kod bh građana. Naročito kod onih kojima su ubijena djeca.

”Mi koji smo ovdje u 90-im godinama preživjeli golgote i teško je gledati sve te izvještaje i ja vrlo često ne mogu… ne mogu se zaustaviti suze”, kaže Fikret Grabovica, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Suze zbog tuđe patnje i stradanja. Samo da, kažu i evakuirani bh. državljani i oni koji su tamo, sve ovo što prije prestane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!