Nakon što joj je otkriven rak dojke ostala je bez posla i muža, ali nije se predala: “Pogledala sam u svoje dvoje djece…”

Vijesti 11. jan 202414:26 0 komentara

CNN-ova novinarka i voditeljica Sara Sajdner prije nekoliko dana sa gledaocima je podijelila intimnu priču o borbi sa rakom dojke i uputila apel o važnosti preventivnih pregleda. Gošće "Novog dana", članice Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke "Renesansa", Enida Glušac i Branka Baban, i onkologinja sa KCUS-a, doktorica Berisa Hasanbegović govorile su za N1 o izazovima sa kojima se oboljele susreću, prevenciji ali i snazi ovih žena u cijelom procesu.

Za Enidu Glušac, karcinom dojke je bio velika prekretnica u životu. Za N1 je kazala da je vodila prilično zdrav način života, “ali da niko nije imun na ovu bolest”. Ističe da nije pušila, nije pila, zdravo se hranila te stoga nije očekivala da joj se nešto tako može desiti sa samo 35 godina. Ipak, tvrdi da smo danas svjedoci da sve mlađe žene obolijevaju od karcinoma, odnosno da godine nisu prepreka.

Gospođa Branka Baban je sa 36 godina imala prve simptome koje su zapravo bile benigne promjene, da bi sa 40 godina tek nazvali to karcinomom. U porodici je imala slučajeve oboljelih od karcinoma te je s tim u vezi istaknula: “Niste svjesni šta ta bolest nosi sa sobom dok se to vama lično ne desi. Nije vam poznat taj psihički moment sa kojim morate da živite poslije”.

Gošća je naglasila da je 50% izlječenja – prihvatanje. Glušac dodaje da kada prihvatite, puno je lakše da se konsultujete sa svim vašim stručnjacima koji su uključeni u život.

Priča o karcinomu je prevencija

Sa druge strane, doktorica Hasanbegović potvrđuje da je i razgovor i priča o ovome prevencija. Dizati glas o ovoj temi bitno je i mimo oktobra, mjeseca oboljelih od karcinoma dojke.

“Nema prihvatanja dijagnoze preko noći. To zavisi od svakog pacijenta ponaosob. Uz podršku porodice i zajednice, ovaj proces može biti lakši”, ističe ona. Svakoj pacijentici pored onkološke, potrebno je da ima i psihološku podršku tokom dijagnoze.

N1

Nadovezujući se na doktoricinu repliku, gospođa Glušac ističe da je karcinom bio veliki šok za nju, ali i važan segment u razvoju njene ličnosti.

Nakon karcinoma moj život se promijenio nabolje jer sam kompletan život počela da gledam drugim očima. Pogledala sam svoju djecu i shvatila sam da bi bilo sebično da se predam i da njih dvoje ostavim u ovom surovom svijetu. Ja sam u tome vidjela snagu“, kaže Glušac.

Nadalje ističe kako se nakon operacije pridružila Udruženju Renesansa kako bi podijelila iskustva sa ženama koje su isto preživjele. To je prva stvar koju učinite za sebe, kaže ona. Radovalo je što je vidjela žene koje su i poslije 20 godina od dijagnoze – žive i vesele.

Dijagnoza koja nosi niz problema

Karcinom dojke je dijagnoza koja sa sobom nosi niz problema. One su istaknule da je finansijski šok jedan od najtežih za riješiti. Ženi koja boluje od karcinoma potrebno je mnogo više medikamenata kao i totalna promjena ishtrane. One ističu da često ni na poslu žena nije više produktivna kao ranije pa se i tu nagomilavaju problemi.

“Ja sam se nakon dijagnoze razvela od muža nakon 18 godina. Nakon dijagnoze sam imala šok za šokom. Treba se nositi sa dodatnim problemima koje dijagnoza nosi. I posao sam izgubila”, pojasnila je Glušac i poručila ženama da ne budu lažno pozitivne već realne.

Gospođa Banan iako je ostala bez posla i zdravstvenog osiguranja baš onda kada joj je dijagnosticiran karcinom ističe da u svakoj nesreći ima neka sreća. Kaže da se u ovakvim situacijama iskristališe ko su ljudi koji su vam stvarno podrška. Istaknula je da nema svoju djecu te nije imala nikakav life-motiv osim sebe same.

“Do vas je kako ćete se postaviti. Ako nemate cij, život uvijek može donijeti nešto dobro pored svega toga ružnog što se događa”, kaže ona.

Kako spriječiti?

Liječenje karcinoma je jako kompleksno. Onkološka bolest je bolest zajednice, kaže doktorica i upravo pričom o njoj možemo raditi na prevenciji.

Neminovno se nakalemi na dijagnozu još dodatnih socio-ekonomskih problema. Svakodnevno se pojavljuje puno novih informacija i istraživanja koje donose i nove lijekove i prakse liječenja. Neki su dostupni kod nas, neki ne. Onkologija je jako skupa nauka“, pojašnjava ona.

Zvanične preporuke su da se od 40. godine krene sa mamografskim i ultrazvučnim pregledima. Mamografski nose određenu dozu zračenja pa se preporučuje da se rade na godišnjem nivou, u manje rizičnim skupinama svake dvije. Ultrazvučni pregledi su bezopasni i potreporučuje se da se rade bilo kada.

Doktorica je kao svaku prevenciju preporučila samopregled i ranu detekciju karcinoma dojke.

Promjena nekog životnog stila može utjecati na prevenciju raka dojke. Kako doktorica Hasanbegović tvrdi, treba biti umjeren u svemu. Da se kvalitetno hranimo, da održavamo realnu tjelesnu masu, te da izbacimo nezdrave nevike poput pušenja. “Trebamo isključiti ono što možemo isključiti. Lijepo se odnositi prema našem tijelu“, dodaje.

Glušac i Baban apsolutno naglašavaju snagu uma koja je bitna kod liječenja ove teške bolesti. Važno je imati podršku porodice i zajednice kako bi se na što lakši način nosile sa ovim problemom. Rizik od dobijanja karcinoma dojke postoji samim tim što se rodimo kao žena.

“Nemojte živjeti u strahu od karcinoma već budite pametni i na vrijeme ga prepoznajte”, poručila je Glušac. Ispričala je da je karcinom dojke otkrila na redovnom pregledu te da nije čekala da primijeti neku anomaliju. Poručila je ženama da redovno idu na provjere kod doktora. “Često se svaka od nas pravi da smo jače nego što jesmo kako bismo pokazali voljenima oko nas. Neće tebe uništiti karcinom već sama sikirancija oko toga. Prihvati karcinom i idi u borbu sa njim”, dodala je ona.

“Nismo mi dežurne heroine ni za koga. Ne smijemo skrivati svoje emocije jer nas one stignu kad smo najmanje spremne za to. Ono što dozvolite sebi da se ispolji to vas i oslobodi”, kazala je Baban za kraj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!