Nakon sukoba sa novinarima i aktivistima promjene u PU Banjaluka

Vijesti 22. mar 202314:54 0 komentara
N1/Ilustracija

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske donio je rješenja o kadrovskim projmenama na rukovodećim pozicijama u nekoliko osnovnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske.

No pitanje je jesu li “promjene” o kojima govori MUP zapravo smjene ili unapređenja.

„Promjene su izvršene u: Upravi policije, Upravi kriminalističke policije, te Policijskim upravama Banjaluka, Prijedor i Gradiška“, saopšteno je iz MUP-a odakle su istakli da kadrovskim promjenama očekuju bolje rezultate u radu policije na terenu.

N1 saznaje da je među smijenjenima i načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić. Istovremeno Brkić je i unaprijeđen pa će sada vršiti funkciju načelnika Uprave policije. MUP tako nastavlja sa starom praksom “miješanja karata”.Ova vijest je interesantna, jer dolazi u trenutku svojevrsnog sukoba Policijske uprave i medijske zajednice i aktivista, a nakon niza poteza Policijske uprave.

Brkić odlazi sa čela Policijske uprave nakon što su novinari protestovali ispred PU zbog saslušanja kolege iz EuroBlica i portala Srpskainfo, Nikole Morače. Tom prilikom Morači je oduzet telefon, a dobio je i status osumnjičenog nakon što je odbio da policiji oda izvor informacija koje je objavio u tekstu o slučaju silovanja u Banjaluci.

Detalji spašavanja aktivista iz Banjaluke: “Vojna operacija” je trajala 10 sati

Policija istovremeno danima odbija da odgovori na pitanje da li je u okviru istrage protiv novinara saslušan i neko od pripadnika policije uključenih u istragu, s obzirom na to da se Morača sumnjiči za „odavanje tajnih podataka“.

U prvim trenucima postupka protiv novinara mnogi su spekulisali da je po srijedi disciplinovanje policijskih krugova i dodvoravanje novom ministru unutrašnjih poslova koji je, po stupanju na dužnost u zatvorenim krugovima najavio nultu toleranciju za one koji saopštavaju informacije mimo zvaničnih kanala.

Uz to policija je na meti kritičara i od subote, nakon zabrane aktivnosti u okviru „BH Povorke ponosa“ i sporenja prava aktivistima na gledanje filma u zatvorenom i diskusiju o pitanju sloboda. Posebno se rad policije kritikuje nakon što su aktivisti u subotu naveče u banjalučkom naselju Obilićevo napadnuti od strane grupe huligana, a nakon što je policija aktivistima, navodno, rekla kako ih ne može zaštiti i samo ih upozorila na dolazeću opasnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!