Nakon tri mjeseca pauze, zakazana sjednica NSRS

Vijesti 17. okt 202414:31 0 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srspke zasjedaće 29. oktobra. Time će biti prekinuta ljetnja pauza, a NSRS nije zasjedala od jula ove godine.

“Do prije sedam dana imao sam svega 14 tačaka dnevnog reda, a praksa je da sjwdnicu zakazujem kada imamo najmanje 20 tačaka, tako da nije bilo ni materijala”, rekao je Nenad Stevandić predsjednik NSRS ističući da je pauzu produžila i izborna kampanja.

Na predstojećoj sjednici raspravljaće se o 23 tačke dnevnog reda, među kojima je šest zakonskih rješenja, ali i informacija o stanju duga Repiblike Srpske.

“Siguran sam da će to biti prilika da govorimo o problemima u RS i zbog lošeg vođenja i zbog sankcija kojima je izloženo političko rukvoodstvo”, rekao je šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak.

Među poslanicima će se naći šest novih zakonskih rješenja, ali ne i tačka koju je zahtjevao upravo Crnadak – poziv Miloradu Dodiku da se pred poslanicima izjasni o navodima da mu je nuđena oslobađajuća presuda u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine u zamjenu za centralizaciju BiH. Protiv tog prijedloga glasali su predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije.

“Oko pitanja entitetskog glasanja, principa pariteta, konsenzusa u Predsjedništvu BiH, oko svih mehanizama zaštite entitetskog vitalnog interesa – oko tih stvari trebamo da se borimo zajedno, tu se temelji zaštite Republike Srpske”, rekao je Crnadak ističući da se nada da će Dodik sam pokrenuti inicijativu kojom bi se pred poslanicima izjasnio o ovom pitanju makar, kako kaže Crnadak i na sjednici zatvorenoj za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!