Nakon trovanja osnovaca iz Prijedora: Otkazane ekskurzije, rezultati se čekaju

Vijesti 12. maj 202219:12 0 komentara

Nakon što se oko 100 prijedorskih osnovaca iz dvije škole, sa Jahorine vratilo sa stomačnim problemima, a dio završio i na bolničkom liječenju, uzroci se još utvrđuju.

Inspektori su uzeli uzorke svih površina i hrane iz hotela “Nebojša”, a analiza bi trebala biti gotova do kraja sedmice. Za to vrijeme zabrinuti roditelji učenika i u drugim školama, traže obaveznu ljekarsku pratnju za sve ekskurzije.

Stara i pokvarena hrana, grickalice i slatkiši sa pumpi, neispravna voda za piće, ili pak virus koji se autobusom širio preko klima uređaja? Neobična su tumačenja, uglavnom nepotvrđena i u domenu nagađanja. Šta je razlog stomačnih tegoba desetina prijedorskih osnovaca? Roditelji zabrinuti, iza njih su neprospavane noći. Traže odgovornost i povrat novca.

“Imamo prve neke rezultate, gdje je jednom dječaku iz razreda moje ćerke utvrđeno da nije rota ni adeno virus, dakle virus nije u pitanju. Rekli su nam da treba 3-4 dana da rezultati budu gotovi. Meni što je teško i bolno, to što je izneseno u javnost da su higijenski uslovi u hotelu na vrhunskom nivou, to je sramota! Ja da sam znala da šaljem svoje dijete u takav hotel, vjerujte mi da ne bi išlo”, kaže roditelj Milica Avramov.

Nakon infuzije, lijekova, djeca se oporavljaju. Roditelji navode da se slično desilo i vršnjacima iz osnovnih škola “Desanka Maksimović”, te “Branko Ćopić” u Prijedoru. Inspektori čekaju analize Instituta za javno zdravlje RS:

“Postupajući inspektori su nakon izvršene inspekcijske kontrole uzeli uzorke hrane i briseve radnih površina, ruku i sl. te su sve poslali na laboratorijsku analizu, čije ćemo rezultate znati tek krajem nedelje. Inspektori će u zavisnosti od dobijenih rezultata analize, naložiti dalje mjere prema subjektu kontrole. U ovom trenutku inspektori nisu donosili zabranu izvođenja ekskurzija u ovom hotelu, iz razloga što su sve ekskurzije iz predostrožnosti otkazane”.

Tek nakon okončanja inspekcijskog postupka iz hotela će se oglasiti. Ovaj slučaj potaknuo je roditelje škole “Georgij Stojkov Rakovski” iz Banjaluke da preveniraju. Ljekar u pratnji đaka na ekskurziji, te pritisak na agencije u vezi kontrole kvaliteta smještaja.

“Djeca trebaju da imaju ljekarsku pratnju. Milion situacija može da se desi da je ljekar zaista neophodan. U Pravilniku nije obavezno (za 8.i 9.razrede), ali se nadam da nakon našeg insistiranja, posle situacije na Jahorini sa osnovcima iz Prijedora, mislim da nije bitno da li su osnovci ili srednjoškolci, da djeca treba da imaju ljekarsku pratnju. I nastavnicima i osoblju koje ide na ekskurziju je lakše kad imaju stručno lice pored sebe…”, kaže Jelena Mitrović, roditelj osnovca.

Zahtjevu roditelja nakon provedenih procedura udovoljila je direktorica, koja je dodatne uslove tražila od agencije.

Ivana Ljubojević, direktorica OŠ “Georgij Stojkov Rakovski” iz Banjaluke kaže: “U ovoj svoj priči ja sam nešto naučila, da imam mogućnost da tražim da moj zahtjev-ljekar bude u javnom konkursu.Dosad škola nikada nije, kada su realizovane ekskurzije nije imala ljekarsku pratnju. Agencija je meni predočila da imaju problem, da ljekari ne žele, ipak je to velika odgovornost. I nastavnici su na mukama, slijedi, čeka ih odovoran posao.”

Odgovornost je velika, pritisak još veći kada se zna da su ovo prve ekskurzije nakon dvogodišnje pauze zbog korone. Zbog toga i insistiranje roditelja da se otkrije šta je razlog zdravstvenih problema njihove djece tokom ekskurzije na Jahorini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!