Nakratko smo prodisali: U Sarajevu jutros ponovo nezdrav i zagađen zrak

Vijesti 03. jan 202308:58 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što su građani Bosne i Hercegovine nekoliko dana uživali u čistom zraku jutros se ponovo suočavaju sa smogom i zagađenjem.

Tako je jutros u 8:00 sati, prema podacima sa stranice IQAir u Sarajevu izmjeren indeks kvalitete zraka 155 koji je okarakterisan kao nezdrav i time zauzeo 15. mjesto i time se glavni grad Bosne i Hercegovine našao na neslavnoj listi najzagađenijih gradova na svijetu.

Kako se može iščitati iz službenih podataka, koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu iznosi 63,4 mikrograma po metru kubnom što je 12,7 puta više u odnosu na uobičajene parametre i to bi mogao biti znak za uzbunu.

IQAir

Osim što izaziva štetnost po zdravlje, smog i magla su jutros izazvali poprilično otežano kretanje kako pješaka tako i vozila budući da je vidljivost bila na minimumu. Taj prizor je bio nešto drugačiji za razliku od nekoliko prethodnih dana kada su temperature bile poprilično visoke, a zrak ugodan i čist.

Kada je zrak zagađen i nezdrav kao što je to jutros u glavnom gradu Bosne i Hercegovine onda doktori savjetuju svim osobama sa zdravstvenim poteškoćama, pogotovo onima sa respiratornim oboljenjem, da se čuvaju i ne borave na otvorenom ukoliko to nije neophodno.

I osobe koje imaju zdravstvenih problema sa plućima i srcem, kao i trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. U ovakvim uslovima, boravak vani nije preporučljiv ni ostalima koji nemaju nikakva oboljenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!