Napad u Višegradu: “Prodan nedavno prošao ljekarski, sada se priča o epilepsiji”

Vijesti 27. mar 202309:19 1 komentar
N1

Nakon što je Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičeni za napad na stariji bračni par Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten na slobodu, javnosti se obratio i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosnu i Hercegovinu poručivši da postoji nekoliko nejasnih informacija o osumnjičenom kao i to da se počinilac mora privesti pravdi.

Hurtić je na početku pozvao MUP Republike Srpske i nadležno tužilaštvo da posebno shvate ovaj problem.

“Da shvate ljude koji žive na svojoj grudi bez obzira koje nacionalnosti da se mora izgrednik privesti i da se ovaj slučaj zaključi tako što će, ako Bog da, ostati dugo iza rešetaka. Ako je to osoba o kojoj se priča, meni su malo kontradiktorne informacije koje sam dobio, a to je da je on prije nekoliko dana završio obuku za vozački, prošao i ljekarski, a sada se neko vadi na to da on ima epilepsiju i da pije lijekove te da je čak pao i na poligrafu. Još jednom molim Tužilaštvo da do kraja izguramo ovaj slučaj da bi u svim krajevima BiH ljudi živjeli normalno i bavili se svojim problemima”, kazao je Hurtić.

Bojan Prodan je uhapšen za brutalan napad na povratnike u Višegradu

Mladen Đurević, načelnik Općine Višegrad rekao je da Bošnjaci na ovom području nemaju ovakvih problema te da je riječ o izuzetku.

“Ponavljam, u ovom slučaju ne dovodim u pitanje nacionalnu osnovu. Potpredsjednik Skupštine Višegrada je iz reda Bošnjaka, svakodnevno smo u komunikaciji, ja sam inače geodeta po struci tako da sam sva ta sela obišao i sve te ljude lično poznajem. Nikakvih problema nema ovdje u našoj općini i ja ovo stvarno ne bih generalisao. Ovo je jedinstven slučaj i vjerujem da se ovo više neće ponavljati u narednom periodu. Bošnjaci su uvijek dobrodošli u Višegradu, žive na svojim imanjima. Pozivamo organe da riješe ovaj slučaj i da se oni koji su to počinili privedu pravdi”, naveo je Đurević.

Pozvao je na mir, toleranciju i normalan suživot.

“U toku je i praznik Bošnjaka koji zajedno trebamo proslaviti u miru prije svega, a ostalo će sve biti kao što je i do sada”, poručio je Đurević.

Policija istražuje napad na Fadila i Ajšu Memišević kod Višegrada

Podsjetimo, Prodan je upao u dom Fadila i Ajše Memišević, nanio im teške tjelesne potvrde zbog kojih su na liječenje smješteni na sarajevski Klinički centar, te otuđio njihovu ušteđevinu u iznosu od 7.000 KM.

On je od ranije poznat policiji zbog niza krivičnih djela, među kojima je i djelo razbojništva koje je za posljedicu imalo i smrtni ishod.

Iz Policijske stanice Foča za N1 su pojasnili da je Prodan pušten nakon što je zakonski proveo 24 sata u pritvoru, a zbog toga što nadležno tužilaštvo nije zatražilo zadržavanje niti pritvor.

“On nama i dalje ostaje glavno osumnjičeno lice. I dalje se prema njemu sprovode naše mjere i radnje, biće predmet vještačenja određeni dokazi koje imamo, te će se u narednom vremenu i dalje preduzimati sve iz naše nadležnosti”, navela je za N1 Svjetlana Govedarica, glasnogovornica PU Foča.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare