Napadi na povratnike – “država mora odgovoriti”

Vijesti 10. jan 202419:19 0 komentara
N1

Nakon niza incidenata i napada na povratnike u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, oglasio se i OHR. Naglašavaju da svaka osoba ima temeljno pravo da živi slobodno i bez straha od diskriminacije ili fizičkog maltretiranja u svakom dijelu zemlje. Uznemirujući incidenti s namjerom zastrašivanja povratnika u potpunoj su suprotnosti sa napretkom postignutim u protekle tri decenije poslijeratnog oporavka BiH – naglašavaju iz OHR-a. Dodali su da su zabrinjavajući incidenti podstaknuti sve izraženijim nacionalističkim retorikom, uključujući i onu oko neustavnog obilježavanja 9. januara. “Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i sveukupnom prosperitetu cijele zemlje”, naglasili su iz OHR-a.

Još jedan napad na povratnike, ovaj put u mostarskom naselju Bijelo Polje. Na dan Božića kamenovana je kuća srpske povratnice u Mostaru, Sofije Šanti. Sličnih problema do sada nije bilo.

Posjetili smo napadnutu srpsku povratnicu u Mostaru: Bio je Božić kad se začuo prasak, uznemireni smo

Incidenti i provokacije su zabilježeni dva dana ranije i na području Srebrenice i Vlasenice. Bošnjački povratnici prijavili su zastrašivanje. Odgovorni su uhapešni.

Protekle godine zabilježeno je više incidenata u povratničkim naseljima na području cijele BIH. Državni ministar za ljudska prava i izbjeglice smatra kako se treba institucionalno djelovati.

Krajem prošlog septembra Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici usvojio je zaključak kojim se formira radno tijelo koje je trebalo predstaviti mjere za zaštitu I sigurnost povratnika. Rok je bio 45 dana. Na sjednici se moglo čuti i da je proteklih godina, zabilježno najmanaje 120 incidenata u kojima su meta napada bili povratnici u RS. U međuvremenu sve su češći napadi i u Federaciji BiH. Do sada su održane ukupno tri sjednice, mjera još nema.

U Domu naroda PSBiH s druge strane ova inicijativa nije ni razmatrana.

Kako prevenirati slične stvari, u zemlji u kojoj se zazaiva rat, secesija, prozivaju cijeli narodi…dok se istovremeno incidenti označavaju izloliranim narušavanjem javnog reda i mira – za početak govor mržnje treba prestati, tužilatvo treba reagovati…

Niko ne želi sukobe, oni drugi ili pak treći ih zazivaju, ili za sve je odgovorna međunarodna zajednica mantra je ovdašnjih političara, koji svoju odgovornost ne vide. I tako posljednjih tridesetak godina, a građani, jedni strahuju, drugi očekuju i navijaju, neke jednostavno nije briga, dok značajan broj sanja o odlasku ili se već nalazi na izlazu iz BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!