Napokon lijepe vijesti: Ove godine iz inostranstva se u Živinice vratilo 17 školaraca s porodicama

Vijesti 15. sep 202409:32 0 komentara
Grad Živinice / Ilustracija

Na području Tuzlanskog kantona 2. septembra je krenula nova 2024/2025. školska godina. Osnovnu školu pohađat će oko 34.000, a srednju oko 14.000 učenika. Među njima je i oko 3.500 prvačića koji će prvi put sjesti u školske klupe. Naročito je zanimljiv podatak za Živinice, gdje je prošlog ponedjeljka u klupe sjelo 17 učenika osnovnih škola koji su se s porodicama nedavno vratili iz inostranstva, piše Patria.

Prema riječima direktora živiničke Osnovne škole “Dubrave” Sanela Mumića, porodice ovih 17 učenika u Živinice su se vratile iz Slovenije, Njemačke, Francuske i Kanade.

Škola čiji je Mumić direktor ove godine ima tri nova učenika, koji su se također s porodicama iz inostranstva vratili u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mumić u obrazovanju radi već 16 godina, od 2008. godine, a naročito ga je, kaže, dojmio ovaj podatak s obzirom na činjenicu da je od školske 2015/2016. godine prisutan stalni trend odlaska mladih ljudi iz naše zemlje, a samim tim i učenika.

“Na početku svake školske godine redovno nam po jedan-dva učenika odu s porodicama u inostranstvo. A evo ove godine desilo se nešto čemu do sada nismo imali priliku svjedočiti – u našu školu su stigla tri nova učenika”, rekao je Mumić za Patriu.

Oodsjeća da je 2019., tada kao direktor živiničke Gimnazije, direktorima svih devet osnovnih škola, koliko ih djeluje na području Živinica, uputio dopis, sa pitanjem koliko im je na kraju školske 2018/2019. godine otišlo učenika u inostranstvo.

“Kad sam sve sabrao, dobio sam cifru od 45 učenika – to je jedan pun autobus”, istakao je Mumić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!