Napravite efikasno sredstvo protiv komaraca od samo dva sastojka koje svi imamo

Vijesti 05. jul 202409:59 0 komentara
prirodno sredstvo protiv komaraca
Prirodno sredstvo protiv komaraca

U ljetnim mjesecima dosadni komarci često nas napadaju. Naročito su na udaru oni stanovnici koji žive u blizini njihovih prirodnih staništa. Najčešće se protiv dosadnih krvopiija borimo različitim proizvodima koje kupujemo u prodavnicama ali efikasne preparate koji su 100% prirodni možemo napraviti sami.

Na interenetu se može pronaći mnogo priordnih preparata za brobu protiv komaraca ali jedan od njih je dobio mnogo pozitivnih recenzija. Za ovaj prirodni preparat potrebna su nam samo tri sastojka koju imamo u kući, a to su voda, kafa i jestivo ulje.

Način pripreme ovog priprodnog sastojka možete pogledati u videu ispod.

Komarci prenose bolesti

Invazivna vrsta komaraca udomaćila se u 13 europskih zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, a stručnjaci povezuju njihovu prisutnost s porastom denga groznice u Europi. Klimatske promjene stvaraju povoljne uvjete za širenje tigrastih komaraca, priopćio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Ova vrsta komaraca je prisutna i u Bosni i Hercegovini, naročito uz rijeku Savu. Ipak nije zabilježen niti jedan slučaj denga groznice u našoj zemlji.

Simptomi denga groznice

Većina ljudi, njih oko 80% nema nikakve simptome a oni koji ih osjete najčešće se osjećaju kao kada imaju gripu. Kao što je slučaj kod denga groznice, slično je i kod legionele nedavno detektovane u Hrvatskoj –  starije osobe i djeca su najrizičnije kategorije, a broj smrtnih slučajeva je nizak i radi se obično o imunokompromitovanim osobama.

Stručnjak o tigrastim komarcima u BiH:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!