Naredne sedmice bonske ovlasti i američke sankcije političarima?

Vijesti 03. feb 202419:39 4 komentara
Christian Schmidt (F.Z./N1)

Brojne rekacije na posjetu Bosni i Hercegovini pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Jamesa O'Briena. Nakon posjete, nametnula su se i brojna pitanja. Jedno od njih je i da li će podrška SAD-a natjerati visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona? Analitičari tvrde da bi se to moglo dogoditi naredne sedmice, kao i američke sankcije Draganu Čoviću zbog južne interkonekcije. Danas je na sve reagovao i Milorad Dodik optuživši SAD da rade u interesu 'Trojke' te poručio da od svojih stavova neće odustati.

Milorad Dodik našao se u nezgodnoj poziciji. Ako visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona BiH sto je, čini se, pitanje sata, moraće odlučiti – ići sa svojom izbornim zakonom kao što je najavio što bi moglo biti novo krivično djelo, ili pak u konačnici priznati odluku Christiana Schmidta, što bi onda značilo priznanje legitimiteta visokog predstavnika na čemu se bazira njegova odbrana u postupku koji tek treba da krene, što je posredno priznanje da je odgovoran za neprovođenje odluka OHR-a. Kakva će biti njegova pozicija ukoliko Schmidt doista nametne zakon, za sada ostaje pri ranije najavljenom.

A koliko je izvjesno da će visoki predstavnik nametnuti paket integriteta? Politički analitičar Slavo Kukić smatra da bi se to moglo desiti već naredne sedmice. Vjetar u leđa dao je upravo O'Brien. Prvi sasatanak koji je američki zvaničnik održao u Sarajevu bio je sa Schmidtom. U saopćenju iz američke ambasade objavljeno je da je u fokusu razgovora bio izborni zakon i da SAD podržavaju upotrebu bonskih ovlasti.

U svom obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a Milorad Dodik je kazao i kako je James O'Brien svojim porukama u vrijeme kada se vode ozbiljne debate politički sahranio stranke ‘Trojke’ dajući joj značaj u politici, istovremeno znajući da da ništa od toga neće biti sprovedeno. Osvrnuo se i na razgovore u Laktašima i poručio da se dogovor mora implementirati.

Elmedin Konaković odgovara: Dodik je nervozan mi ćemo poštovati ono što se dogovorilo. Na poziv američkog zvaničnika da se odustane od međusobnog favorizovanja na čemu je napravljen i nedavni iznimno manjkav sporazum iz Laktaša, kako je kazao O'Brien, Konaković odgovara da se u Lakatašima razgovaralo, nešto dogovorilo, dok su neka pitanja i dalje sporna i zahtijevaju pregovore, no sporazuma nije bilo. Dodaje da je Dodik već iznevjerio rušenjem zakona o sprečavanju pranja novca u PS BiH, kao i to da se nada da će biti dovoljno mudrosti da se nastavi evropski put BiH.

Da li će visoki predstvnik nametnuti paket integriteta, predsjednik NIP-a nije direktno odgovorio, no kazao je kako postoji saglasnost državne koalicije oko tehničkih izmjena izbornog zakona. Također je dodao to kako ne očekuje bilo kakve blokade HDZ-a.

A HDZ se za sada ne oglašava iako je predsjednik stranke direktno prozvan od američke administracije da blokira zakon o južnoj interkonekciji, projekat gasovoda prema Hrvatskoj. Da pokušava uspostaviti novu kompaniju mimo postojećeg operatera zbog svojih političkih i finansijskih interesa, ali i da kao lider koji je posvećen evropskoj perspektivi ništa nije učinio da promovira pomirenje, posebno u Mostaru. Da li je to dovoljno za sankcije, glavni čovjek američke vlade za to pitanje nije direktno odgovorio.

Jučer je prozvana i SDA zbog slučaja ‘Respiratori’ i zloupotrebe BH Telecoma, kao i nekadašnja direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Prema Dodiku, to im neće naštetiti, naprotiv, danas je kazao da će se SDA konsolidovati i da je je trivijalno da se visoki američki zvaničnik bavi Sebijom Izetebegović i njenim radim na KCUS-u.

Više u priči Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare