Narodna skupština RS ponovo donosi neustavan zakon o nepokretnoj imovini?

Vijesti 26. dec 202220:11 0 komentara

Novi stari premijer RS Radovan Višković smatra kako je novim Zakonom o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, ovaj entitet odgovorio na presudu Ustavnog suda BiH.

Prethodni zakon, podsjetimo, Ustavni sud proglasio je neustavnim. Višković je ponovio kako RS ima pravo na imovinu i dodao.

“Ustavni sud je donio odluku. Mi smo ispoštovali tu odluku po našem mišljenju, i mi donosimo novi zakon, a onda nek se vodi nova procedura”, kaže Višković

Nova procedura mogla bi uslijediti vrlo brzo, jer je prema odluci Ustavnog suda kojom je prethodni zakon stavljen van snage jasno rečeno da je “ova pravna materija u isključivoj nadležnosti BiH”, odnosno da je neophodano donijeti državni okvirni zakon o imovini.

Komentira državni pravobranitelj Ismet Velić:

“Zakon nije ponovo donesen od nadležnih institucija BiH, već od entiteta, i to nije prihvatljivo. S druge strane što se tiče samog teksta zakona, tu postoji mnogo nejasnoća za praktičnu primjenu. Na primjer govori se o imovini koja je u određenim javnim registrima nekretnina, evidentirana kao vlasništvo određenih entitetskih institucija pa opet suštinski ovaj zakon o kojem govorimo određuje pravo vlasništva po sili zakona na takvoj vrsti imovini. Jedno isključuje drugo. Nije razumljivo, nije logično, ako je određen subjekt upisan u javnim registrima kao vlasnik, onda mu ne treba nešto dodatno da bi postao vlasnik. A ukoliko nije, i tu imamo opće principe kojim je regulisano pitanje stjecanja vlasništva.”

Također, ovim zakonom se reguliše i pitanje upravljanja državnom imovinom nad kojom postoji zabrana raspolaganja državnom imovinom, što ne može biti materija institucija entiteta.

Za razliku od prethodnog zakona, novim nije obuhvaćena sva nepokretna imovina koju koriste subjekti javne vlasti Republike Srpske i to je novina. Izuzete su nepokretnosti koje su do 31. decembra 1991. godine bile upisana kao imovina sa pravom raspolaganja ili upravljanja bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. No to je tek dio onog što je u svemu navedenom sporno. Apelant ispred delegata Doma naroda PS po prethodnom zakonu, Dževad Mahmutović upozorava:

“Prema mom mišljenju, rade jednu stvar koja se može protumačiti kao pokušaj legalizacije svega onoga što su uknjižili od početka rata na ovamo, od vojne imovine do državne.”

Simptomatično je vrijeme usvajanja po hitnom postupku, te pitam da li je ovo dogovor “Osmorke” i SNSD-a da “Osmorka” deblokira sve projekte u RS-u, sve za što je Milorad Dodik zainteresiran – HE na rijeci Drini, aerodrom Trebinje.

Reakcije Osmorke za sada nema, osim Facebook statusa Vojina Mijatovića koji kaže kako “pitanja državne imovine može regulisati samo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, shodno presudama Ustavnog suda BiH dok najavljuje pokretanje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa putem delegata u Vijeću naroda RS-a.”

No na koji način obzirom da SNSD i partneri imaju dvotrećinsku većinu u Vijeću naroda RS, nije precizirao.

Prethodni zakon trebao je da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je dan ranije visoki predstavnik u BiH suspendovao do odluke Ustavnog suda koja je donesena u septembru. U svojoj odluci kojom je zakon proglašen neustavnim, Ustavni sud se pozvao i svoju raniju odluku U 1/11 u kojoj se definiše i pojam državne imovine.

Tamo je navedeno kako se državna imovina ne odnosi samo na nekretnine u smislu zgrada već i na javna dobro, koje po svojoj prirodi prioritetno služe svim ljudima u državi Takva imovina predstavlja odraz državnosti, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, navedeno je uz ostalog u odluci, koja novim zakonom RS nije ispoštovana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!