Naša stranka: Danas se nema šta slaviti

Vijesti 09. jan 202410:53 0 komentara
N1

Povodom obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske oglasila se Naša stranka:

“Obilježavanje 9. januara mnogima je s pravom dan žaljenja jer je na taj dan srpska nacionalistička politika otvorila vrata za pogrom nesrpskog stanovništva koji će biti krunisan genocidom nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Osim žrtvama te politike, ovo bi trebao biti dan za žalost i svima koji ga obilježavaju, jer slavljenje takvih necivilizacijskih tekovina Republiku Srpsku vodi u izolacionizam a sve naše građane koji žive u tom entitetu u ekstremno siromaštvo.

Rukovodstvo Republike Srpske je protiv sebe okrenulo najveći dio međunarodne zajednice uključujući SAD ali i EU kojoj deklarativno teže. Okrenulo ga je, između ostalog, i zbog insistiranja na 9. januaru kao danu RS-a. Ako se evropskim vrijednostima ne dozvoljava da dođu u RS, onda građani iz tog entiteta idu u zemlje EU da bi tamo živjeli te vrijednosti. To dovoljno govori na čijoj su strani i u kojem pravcu gledaju građani, i propasti u koju ih vodi ovo rukovodstvo.

Razlog za slavlje ćemo imati u martu, ako otvorimo pregovore o pristupanju u EU. Tada ćemo u cijeloj BiH biti na korak bliže da ovdje živimo kao što živimo kad odemo u neku od članica EU. Slavljenje 9. januara nas ne približava tome jer se slave zločini kojima je presuđeno u Haagu i krši se ustavni poredak Bosne i Hercegovine.  To je ono što nas udaljava od otvaranja pregovora. Danas je zbog toga dan žalosti za svakog razumnog, a pogotovo za naše sugrađane u RS-u jer će u najvećoj mjeri oni osjećati posljedice politike tamošnjeg mračnog rukovodstva. Pozivamo ih da odluče, hoće li ove godine u Evropu ili u podjele i konflikte?” saopštili su iz Naše stranke. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!