Naša stranka traži smjenu ministra unutrašnjih poslova i direktora policije TK: “Amru Kahrimanović su ubile institucije”

Vijesti 13. feb 202412:28 0 komentara
N1

Predstavnici Naše stranke Tuzlanskog kantona pozvali su Skupštinu TK da odmah krene u proceduru smjene ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića i direktora policije TK Dževada Kormana zbog narušene sigurnosne situacije i svih dešavanja tokom proteklog perioda u ovom kantonu.

Jasmin Kadija Kadić podsjetio je na slučaj ubistva Niazme Hećimović te kazao kako se od tada nisu uklonile nepravilnosti niti ojačale policijske strukture već su se odlučili za nabavku oklopnih transportera kojima su skrenuli pažnju javnosti. Uslijedilo je, ističe, još jedno ubistvo koje je počinio policijski službenik.

Kritikovao je i potez da je 2022. pokrenut postupak za sistematske preglede, ali da se odustalo zbog velikog troška.

“Nabavka transportera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova TK u periodu između dva ubistva – ubistva Nizame u Gradačcu i ubistva Amre u Tuzli – bila jedina poduzeta mjera. Sigurnost, odnosno nesigurnost u TK isključivo političko pitanje te da se politika pokazala kao nesposobna. Zbog toga tražimo od Skupštine TK da odmah pokrenu proceduru smjene ministra MUP-a TK-a Hajrudina Mehanovića i direktora policije Dževada Kormana, da se postave sposobni kadrovi na čelo MUP-a i uspostavila sigurnost koja je narušena. Žene u TK-a nemaju nikakvo povjerenje u policiju i policijsku strukturu. Želim zaključiti da su Amru Kahrimanović ubile institucije i one su direktni saučesnici u ubistvu ove nevine žrtve”, naveo je Kadić.

“Vjeroučitelj ne može biti ministar MUP-a”

Mirjana Marinković Lepić kazala je kako je sigurnosna situacija u TK alarmantna. Podsjetila je i na incident u kojem je maloljetnik pucao iz pištolja u školi.

“U slučaju ubistva Amre Kahrimanović pucao je policjaca iz oružja koje nije trebao ni da ima uz sebe i iz svega ovoga trebaju proizići ostavke i komesara i minsitra unutrašnjih poslova TK. To je najmanje što bi trebali učiniti. Oni imaju i moralnu odgovornost. Bili su dužni da u okviru svojih mogućnosti da do ovakvih zločina ne dođe. Nisu učinili apsolutno ništa. Od početka je svakome bilo jasno da vjeroučitelj ne može biti ministar MUP-a, a on je to već u drugom mandatu i postavljamo pitanje zašto se toliko čekalo dok se nije platilo životima građana. Potrebno je provesti istragu i ko se sve može smatrati odgovornim i sankcionisati te osobe”, kazala je Marinković Lepić.

Zasjedat će i Komisija za sigurnost FBiH

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i član komisije za sigurnost federalnog parlamenta, kazao je kako je narušena sigurnostu FBiH.

“Više od 30 godina se bavim problematikom sigurnosti. Bio sam sudionik i ozbiljnijih propusta policijskih snaga, ali nikada ništa skandaloznije nisam čuo od izjave aktuelnog ministra MUP-a TK kada je izjavio da je 2022. otpočeo ljekarski pregled elitne jedinice TK i da se nakon ne znam koliko pregleda neko zaključi da će, ako se nastavi, doći u pitanje vršenje službe jer su takvi rezultati bili. Ovo je nešto oko čega Vlada TK-a treba stalno da zasjeda”, rekao je Mioković.

Kazao je i kako će aktuelna sigurnosna situacija u Federaciji BiH biti razmatrana na narednoj sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Federalnog parlamenta FBiH, koja je zakazana za utorak, 20. februar.

“Između ostalog, zbog svih nemilih događaja koji se se u proteklom periodu desili na području Federacije BiH sazvao sam sjednicu Komisije na kojoj će biti prisutan federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić. Raspravit ćemo o svim stvarima isključivo u okviru nadležnosti ove komisije”, kazao je Mioković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!