Naša stranka: Za BHRT trebamo biti spremni platiti svaku cijenu, do prodaje i gašenja ne smije doći

Vijesti 24. sep 202416:55 1 komentar
BHRT

Nakon što je za 25. septembar (sutra op.a.) na Općinskom sudu u Sarajevu zakazana licitacija, tačnije, prodaja nekretnina BHRT-a, oglasili su se iz Naše stranke i poručili da do toga ne smije doći kao ni do gašenja ovog Javnog servisa.

Naime, licitacija imovine BHRT-a je pokrenuta po tužbi EBU na ime duga koji s kamatama iznosi 16 miliona KM. Procjena imovine BHRT-a koja podrazumijeva i zemljište i zgrade je 160 miliona KM.

“Javni informativni servis je potreba naših građana kao i evropski prioritet i on će biti spašen, a za njegov spas nijedna cijena neće biti skupa. Imovina BHRT-a je procijenjena na preko 150 miliona, a dug BHRT-a prema EBU-u iznosi 16,3 miliona KM. Već sama ta činjenica govori da je o prodaji imovine BHRT-a bespredmetno govoriti”, naveli su iz Naše stranke.

Naglasili su da je u ovom slučaju riječ o državnoj imovini i da se na njihov zahtjev oglasilo i Pravobranilaštvo BiH.

“Iz kojeg su rekli da su od nadležnog suda pismeno tražili da se ova licitacija odgodi. Također nam je obećano da će iz bh. pravobranilaštva otići na ročište i odmah na tom mjestu tražiti odgađanje, do čega će najvjerovatnije i doći. Radimo na tome da se ovaj dug riješi budžetski, s državnog nivoa i da Vijeće ministara preuzme odgovornost za ovo što se desilo”, istakli su.

Forto: Pravobranilaštvo BiH će sutra tražiti odgodu prodaje imovine BHRT-a

Posebno su naglasili da za ovaj dug odgovornost ne može snositi samo BHRT već cjelokupan Javni servis – sva tri javna emitera.

“Do duga je u najvećoj mjeri došlo zbog istupanja RTRS-a iz zajedničkog sistema pretplate. Nastavit ćemo se zalagati za jačanje BHRT-a i neka niko ne misli da može doći do njegove propasti”, poručili su iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare