Nasilje nad ženama: Pukotina je u sponi između policije, socijalnog i psihologa

Vijesti 15. okt 202210:39 2 komentara

U 19 bh. gradova jučer su održani protesti žena nakon brutalnog ubistva davljenjem Edine Omerbašić u Bihaću. Za N1 o protestima na kojima je bilo najviše mladih žena, ali i muškaraca i političara, govorili su glumica i aktivistkinja Hasija Borić, političarka iz Mostara Irma Baralija, Jasmina Fazlić poduzetnica i aktivna žena u lokalnoj zajednici i Ana Kotur-Erkić pravnica i aktivistkinja za ljudska prava.

Dobar trenutak za akciju

Hasija Borić je rekla da je posebno oduševljena, jer je jučer na protestima vidjela puno mladih ljudi, ali i ukazala na to da je previše akcent stavljen na femicid, te da se mora više razgovarati o tome šta uraditi prije Sigurne kuće i prije nego dođe do femicida, koji su to društveni mehanizmi, kakvo društvo izgrađivati, kako pomoći ženi da ne bi bila isprebijana i ubijena.

Irma Baralija je istaknula da je izlazak na ulice učinkovit način da pozovemo one koji donose odluke da među svoje prioritete donosu i ove odluke.

“Drago mi je što smo na ulicama vidjeli jednu novu genaraciju mladih žena i muškaraca. Došli su sa jasnim porukama šta žele. Vrlo su bili jasni zahtjevi i jasno je šta želimo. Ovo je dobar trenutak za akciju, postpizborni je period, formiraju se koalicije, svi žele programske kolacije, pa nadam se da će u tim programima zahtjevi od jučer biti u top 10 prioriteta”, naglasila je Baralija. 

U Brčkom su jučer, također, održani protesti gdje se okupilo oko 50-ak ljudi.  Ana Kotur-Erkić je navela da su imali brigu da li će žene uopšte izaći na ulice.

“Ipak, mala smo sredina. U trenutku kad su se žene počele okupljati, shvatile smo koliko je važno da zajedno iznesemo glas svih žena i koliko je važno da zajedno budemo u trenutku kada nam svima treba zaštita”, kazala je.

Probuditi svijest

Brčko nema Sigurnu kuću i zbog toga su jučer imali žensku diskusiju gdje su razmatrali da li njima cilj imati Sigurnu kući kao objekat ili je cilj da mehanizam koji je uspostavljen radi svoj posao.

“Iskustva pokazuju da kada zakaže jedna karika u lancu, sve pada u vodu”, naglasila je Kotur-Erkić.

Jučer je bilo ključno poručiti ženama da nisu sama, istaknula je naša sugovornica Jasmina Fazlić.

“Mislim da policija u Brčko distriktu radi svoj posao, ali ta spona, od policije do socijalnog i do svih psihologa koji bi trebali da rade svoj posao, čini mi se da su tu pukotine, ali našim izlaskom jučer je važno da probudimo svijest onih koji žive u ovom gradu, a proživljavaju nasilje, da mogu da reaguju”, istaknula je Fazlić.

Podsjetimo, širom BiH jučer su održani protesti pod motivom: “Naš bol je vaš sram!” Ovo je prvi put da žene u BiH organizuju ovakve proteste nakon femicida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare