Nastavlja se poskupljenje, građani poručuju: Zaboravimo da smo nekad jeli meso

Vijesti 07. apr 202219:58 1 komentar

Nastavlja se val poskupljenja, dok od povećanja plata i penzija u Bosni i Hercegovini zasad nema ništa, osim najava. Uz znatno poskupljenje ulja, porasle su i cijene mesa. Građani sa sve manjom kupovnom moći, osjećaju se kao glavni taoci novog cjenovnog udara.

Kupiti manje ili prestati jesti? Jer građanima je odavno došlo do grla. Mnogi su se stvari odrekli, a prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica odavno smanjuju gramažu. Posebno penzioneri. Neki uopće meso i ne kupuju, dok drugi…

“Ponekad. Najteže je penzionerima. Vjerujte”, kažu nam neki građani.

Pandemija, poskupljenje goriva, i rat u Ukrajini, utjecali su na rast cijena stočne hrane, a samim time i cijene mesa, koja je porasla i do 30 posto. Kilogram bijelog mesa u pojedinim marketima dostigao je čak 15 KM. “Zaboravimo da smo nekad jeli meso”, poručio je jedan Sarajlija.

“Bataci obični su 7 KM. O teletini nećemo ni pričati, to moramo zaboraviti. To se nekad jelo. Janjetinu isto moramo zaboraviti. Riba je skupa. Morske plodove nećemo, to zaboravimo da smo nekad jeli po Dalmaciji, kad se ljetovalo”, nastavljaju dalje građani.

Proizviođači pilećeg mesa pojašnjavaju da su cijene povećane, jer prate svakodnevni rast cijena stočne hrane koja je skočila i za 100 posto.

“Glavni trošak u proizvodnji piletine je hrana i to je jednako žitaricama. Nažalost, mi smo došli u situaciju da mi, proizvođači, ne pitamo za cijenu žitarica. Bitno nam je da je dobijemo”, pojasnio je Maid Jabandžić, direktor kompanije “Madi” Tešanj.

Posljednjih dana cijena piletine za 15 posto skuplja je i u Republici Srpskoj. A zatvaranje Srbije i Mađarske za izvoz žitarica ide u prilog visokim cijenama.

“Dodatno opterećenje za proizvođače i mesa i jaja u BiH je svakako , poŠto smo već 4. nedjelju potpuno zatvoreni kao država za uvoz kukuruza, pšenice i drugih inputa kad je u pitanju proizvodnja stočne hrane”, naglasio je Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

Građani Republike Srpske za predstojeće praznike i praseće meso plaćat će do 10 KM po kilogramu, što je gotovo duplo skuplje u odnosu na isti period prošle godine.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH najavljuju nestašicu svinjskog i junećeg mesa, s ozbirom na to da domaći farmeri pokrivaju tek 30 posto bh. tržišta.

“Njemačka je u prioritet stavila zadovoljavanje domaćeg tržišta, viškovi da se mogu izvoziti i tu je već Njemačka, kao najveći izvoznik, praktično, tu je već skučen prostor. Donekle uvoz u BiH dolazi iz Holandije, nešto Francuske, Španije”, istakao je Nemanja Vasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

S druge strane, iz Vlade Republike Srpske navode da je snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama uredno te da do prekida neće doći.

“RS će u narednom periodu da utiče onako kako može, u skladu sa rasoloživim zakonskim sredstvima. Znate da je na snazi uredba o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice,kao i na naftu i naftne derivate”, tvrdi Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS.

Na inflatorni udar ekonomisti su upozoravali i ranije, ali tradicionalno, bez odgovora vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare