Nastavljena sjednica Skupštine ZDK, samo jedna tačka dnevnog reda

Vijesti 02. dec 202211:02 0 komentara
N1

Nakon gotovo sat vremena kašnjenja nastavljen je drugi dio konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH je tema. Centralna izborna komisija BiH ovjerila je svih 11 listi za izbor delegata, čime su stvoreni uslovi za njen nastavak.

Prvi dio, podsjećamo, prekinuo je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić 21. novembra, s čime se nisu složili zastupnici nove parlamentarne većine, koji su željeli da izaberu novo rukovodstvo.

Do prekida su izabrali Dejana Kovačevića iz Kluba Hrvata (NiP) i Gorana Bulajića iz Kluba Srba (DF) kao kandidate za mjesto predsjedavajućeg, odnosno, zamjenika predsjedavajućeg. Predloženi kandidat iz Kluba Bošnjaka Behija Kulović, nije dobila potrebnu većinu glasova u svom Klubu.

U svakom slučaju, sjednica će biti uzbudljiva, jer bi mogla odrediti pravac djelovanja u ovom kantonu, posebno, imajući u vidu da bi nova parlamentarna većina koju čini 18 zastupnika, okupljena oko Bosanskohercegovačke inicijative, SDP-a, Koalicije DF/Građanski savez, NiP-a, NS, te NES-a, mogla dobiti još troje zastupnika iz HDZ-a BiH, nakon što je ova partija potpisala koalicioni sporazum sa strankama okupljenim oko Osmorke.

Upućeni kažu da se radi o “posljednjim trzajima” odlazeće skupštinske garniture okupljene oko SDA, a rok za izbor delegata ističe danas u 16 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!