NATO kišobran protiv ukrajinskog scenarija za BiH

Vijesti 03. mar 202216:06 > 16:07 2 komentara
U.S. Air Force Photo/Staff Sgt. Megan Beatty/Handout via REUTERS

Već prvi dan ruske agresije i invazije na Ukrajinu, postavilo se pitanje je li Bosna i Hercegovina sljedeća na listi za taj scenarij. Dok bjesni rat i razaranja u Ukrajini, mnogi strepe za budućnost, a politce trgovina se prazne, piše Deutsche Welle.

Ili zbog rata u Ukrajini, ili zbog povećanja cijena, zabrinutost je natjerala bh. žitelje na pojačanu kupovinu životnih namirnica. Iako još uvijek nema masovnog nagomilavanja zaliha, u mnogih trgovinama i supermarketima pojačano se kupuje.

„Još se nije zaboravio rat i nestašica, a i poskupljuje sve. Dobro je da se kupi. Za svaki slučaj“, kaže jedna mostarska gospođa kupujući 15 kg brašna u supermarketu. Kao da se među kupce uvukla neka tjeskoba, nema žamora i smijeha, a pitanje koje ‘visi u zraku’ je: Hoće li biti rata?

Čini se da donekle umirujuće zvuče izjave predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH kako nisu povećali pripravnost svojih oružanih snaga, a značajan pomak je učinjen i podrškom Srbije rezoluciji UN-a u osudi ruske agresije na Ukrajinu.

Dok su sve brojniji apeli da lideri zemalja zapadnog Balkana preuzmu odgovornost, prestanu sa zapaljivom retorikom i sačuvaju mir, ozbiljne prijetnje unose tjeskobu, dok svijet u živo promatra stradanja u Ukrajinii novi rat na europskom tlu.

„Nemojte poslije da niste znali“

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u državnom parlamentu, stranke predsjednika Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, komentirajući na društvenim mrežama rat u Ukrajini zaprijetila je da se i u BiH može dogoditi sličan scenarij.

“Moskva je u ožujku 2021. rekla da će reagirati ako BiH poduzme korake ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali”, napisala je ona na Twitteru. Na žalost ovo prijeteće upozorenje bh. parlamentarke koja, kao i njena stranka zastupa stav da BiH ne treba biti članica NATO-a, ima itekako temelja.

U ožujku prošle godine Veleposlanstvo Rusije u BiH iznijelo je svoj stav o pristupanju BiH ka NATO. “U slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, Rusija će morati reagirati na ovaj neprijateljski korak”, poručeno je. Treba li ovu prijetnju uzeti ozbiljno ili ne?

Opširnije na DW.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare