NATO zvaničnici zadovoljni onim što su čuli u Sarajevu: Stavovi o ovom vojnom savezu – vjetar u leđa za budućnost

Vijesti 23. okt 202419:50 0 komentara

NATO će nastaviti snažno podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, stabilnu i sigurno državu, kao i mir na cijelom Zapadnom Balkanu. To je jedan od ključnih interesa Saveza, poručili su visoki zvaničnici NATO-a, koji borave u Sarajevu i učestvuju na velikom Sipmoziju 360. 250 učesnika iz različitih zemalja članica NATO-a ovih dana razmjenjuju stavove i učvršćuju saradnju, koja je prema ocjenama mnogih na visokom nivou.

Svaka zemlja ima pravo sama birati sigurnosni aranžman za budućnost, bez stranog utjecaja, no uprkos činjenici da je Bosna i Hercegovina daleko od članstva, zahvaljujući izvrsnoj saradnji, NATO je odlučan držati sigurnosnu situaciju pod kontrolom, posebno u kontekstu secesionističke retorike.

“NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju predvodio Evropska unija, a kroz Berlinski proces, i radujemo se produženju mandata ovog novembra, istovremeno produbljujemo partnerstvo sa BiH koje je bazirano na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji”, rekao je Javier Colomina, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a.

“NATO savez i njegov meritum osnivanja prije 75 godina je bila izgradnja dugoročnog mira i sigurnosti na globalnoj razini, a BiH jako dobro zna koliko su mir i sigurnost neprocjenjive vrijednosti”, mišljenja je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Sigurnost, to je jedan od najvećih benefita članstva u NATO savezu. Sigurnost donosi više investitora, što donosi i veći BDP. Stoga bi članstvo u NATO trebao biti ključni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, čak i prije članstva u Evropskoj uniji.

“Da vidite kako izgleda ekonomija, recimo Rumunije u prvoj godini NATO članstva u kojoj je njihov BDP rastao više od 8,5%, podsjećam da naš još uvijek nije ni 3 na malom, nominalnom iznosu, i druge zemlje koje su dolaskom NATO osjetile šta znači taj sigurnosni kišobran”, kazao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

NATO zvaničnici su zadovoljni onim što su čuli i vidjeli u Sarajevu. Stavovi o ovom vojnom savezu su, kažu, vjetar u leđa za budućnost.

“Imao sam priliku da razgovaram s ljudima tokom posjete, taksistima, prodavcima u suvenirnicama, ljudi su prepoznavali da sam iz Italije, da sam vojnik, da sam dio NATO-a, i uživali su u razgovoru sa mnom, govorili su mi kako su uvjereni kako NATO donosi stabilnost”, kazao je Placido Torresi, admiral NATO snaga.

No, takve stavove admiral zasiurno ne bi čuo u Republici Srpskoj. Iz ovog entiteta su odlučni da je saradnja maksimum odnosa Bosne i Hercegovine i NATO-a.

“I evo u tom kontekstu je i Program reformi za prethodnu godinu, koji još uvijek nije upućen u NATO savez, mi smo imali komisiju za saradnju, poslali smo Program reformi na javnu raspravu, već početkom novembra očekujemo da se on usvoji da ga uputimo ka Briselu, a već je izradi Program reformi za 2024. godinu”, naveo je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

I dok funkcioneri iz entiteta Republika Srpska održavaju dobre odnose s Rusijom, zvaničnici NATO-a iskoristili su i ovu priliku da pošalju poruku kako je upravo Rusija najveća prijetna miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Govora je bilo i o pomoći Ukrajini.

“Nažalost u 21. stoljeću nismo očekivali da će jedna suverena zemlja napasti drugu zemlju, da će jedna zemlja biti žrtva agresije a u ovom trenutku upravo govorimo o tome kako se udružiti i kako ojačati našu podršku Ukrajini”, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Kao što to obično biva na velikim konferencijama, iskorištena je i prilika za bilateralne susrete. Tako je Grlić Radman iza zatvorenih vrata obavio kratak razgovor s bh. ministrom diplomatije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!