“Ne bih volio da se rudarima iz BiH desi ono što se desilo u Velikoj Britaniji”

Vijesti 24. nov 202117:03 1 komentar
N1

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” Adil Kulenović, govoreći o protestima rudara, istaknuo je da nisu samo oni na margini društva, već i brojni drugi slojevi.

“Mislim da se radi o jednom sistemu u kojem smo internacionalnim okolnostima dovedeni da ljudi postaju “prekarijat”. Danas imaju ogromne skupine ljudi, koji se nalaze u jednom položaju “prekarijata”, to znači radnika koji žive onaj život koja je posljednica najamnog odnosa a on podrazumijeva i mobing različite vrste”, naveo je Kulenović. 

Ovo što se dešavalo jučer i danas došlo je u najgorem trenutku za BiH, smatra on, i da nije riječ o rudarima, pomisli bi, naveo je, da je riječ o zavjeri ili nekoj teškoj pozadini koja postoji iza toga.

“Pozivam ih da metodama primjerenim sindikalnim riješe ovaj problem. Nekom ekstremnom mjerom mogu našteti ne samo državi nego i sami sebi. Najprimjerenije je da rudari nastupe na način kako se to dešavalo u drugim zemljama svijeta. Ne bih volio da se desi sa ovim velikim pokretom rudara nešto što se desilo u vrijeme Margaret Thatcher sa rudarima Velike Britanije, kada su rudari imali energične zahtjeve, ali nakon toga su doživjeli krah jer se promijenio čitav sistem. Kao posljedice su imale gubitak radnih mjesta i zatvaranje rudnika“, istaknuo je Kulenović.

Da li je ovo najveća kriza nakon 1996. godine na ovamo?

“Rekao bih, ne samo 1996. To je kriza koja ima korjene dešavanja krajem 1991, 1992. godine kada je u tim okolnostima vršen udar na ustavni poredak tadašnje Republike BiH. Rekao bih da skoro je matrica ista po metodu načina ostvarivanja pa i ciljeva, a u onom vremenu iz 1991. i 1992. kada je na žalost eskaliralo, ne želimo ni spominjati, a to znači nasilje, rat i slično. Mislim da jeste kriza izuzetno ozbiljna i zahtjeva u ovom trenutku odmjerene staložene i odlučne postupke svih političih aktera na sceni u BiH, ali naravno ne samo njih”, kazao je Kulenović.

Kulenović je govorio i o obilježavanju 25. novembra – Danu državnosti BiH. Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare