Ne stišavaju se reakcije u RS na dolazak novog visokog predstavnika

Vijesti 02. aug 202120:03 1 komentar

Ne stišavaju se reakcije u Republici Srpskoj na dolazak novog visokog predstavnika i tzv. Inzkov zakon. Sve stranke sa sjedištem u tom entitetu ujedninjeno se protive imenovanju visokog prestavnika ako nije u skladu sa aneksom 10, te donošenju zakona izvan parlamenta. S druge strane, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokreće zaštitu nacionalnog vitalnog interesa zbog zakona donesenih na posljednjem zajedanju entitetskog parlamenta.

Veto na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom i narušavanju ugleda, najavli su iz Kluba Bošnjaka.

Ugled i čast

“Mi očekujemo da će sve to otići na Ustavni sud RS ali od ovog političkog suda ne očekujemo mnogo, pa ćemo pokrenuti apelaciju i pred Ustavnim sudom BiH a očekujemo i da reaguje međunarodna zajednica”, kazao je Mihnet Okić, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Zakoni koje je donio parlament Republike Srpske su odgovr na Zakon o negiranju genocida koji je donosen odlukom visokog predstavnika. Da su u skladu sa Ustavom RS mišljenja je profesorka krivičnog prava i poslanik SDS u Narodnoj skupštini Ivanka Marković.

“Zaštitu ugleda čovjeka, ne samo države imaju sva krivična zakonodvastva u okruženju. Imali smo i mi dok nam visoki predstavnik nije ukinuo smatrajući da ugled i čast građana Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta, ne zalužuje krivično-pravnu zaštitu. Pogledajte krivični zakon Srbvije, Hrvatske, Crne Gore i šire”, rekla je Ivanka Marković, profesor i poslanik SDS u NSRS.

Kako će u praksi izgledati neprovođenje odluke visokog predstavnika na teritoriji Republike Srpske niko još praktično ne može objasniti. Međutim, kritike na Inzkov zakon imaju i advokati koji brane optužene za ratne zločine.

Zapaljiva retorika

“Moram da kažem da se advokati već suočavaju sa problemima pred sudom jer imate situaciju da ne možete iznijeti stav i osporavati činjenice koje tužilaštva zastupaju. Advokati ne smiju slobodno da govore jer se boje da će biti procesuirani od strane Tužilaštva BiH ukoliko budu iznosili svoje stavove”, rekao je advokat Miloš Stevanović.

I za poznavaoce političkih prilika ujedinjenje svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj bilo je iznenađenje.

“Na neki način je Inzko učinio uslugu RS jer ja se ne sjećam sa kojim događajem bi mogli uporediti ovu vrstu jedinstva. Do sada kada su u nekim slučajevima pokušali da budu jedinstveni postojali su glasovi i to je samo na nivou RS”, naveo je novinar Žarko Marković.

Obzirom da su za godinu dana izbori nastavak zapaljive retorike na relaciji Banjaluka – Sarajevo očekuje se i u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare