Neće biti istrage za raketiranje Tuzle i kapiju, preživjeli i roditelji ogorčeni

Vijesti 14. jan 202219:211 komentar

Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" iz Tuzle uložit će žalbu na odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv pet osoba zbog granatiranja Tuzle u ratu. Ranije je došla obavijest da neće biti istrage ni za zločin na Kapiji. Preživjeli i roditelji stradalih, potpuno su razočarani u bh. pravosuđe.

Fondacija Istina Pravda Pomirenje je prije 15 godina podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Mileta Dubajića, Momira Zeca, Veljka Brajića, Milana Nedeljkovića i Dobrašina Praščevića za artiljerijsko djelovanje po Tuzli. Iz državnog Tužilaštva je stigla obavijest da neće biti istrage protiv prijavljenih.

“Analiza istih, uključujući i kretanje tokom rata, rađena je isključivo na osnovu vojnih pravila, brošura, nalaza vještaka i materijalne dokumentacije jer niko od saslušanih 150 svjedoka, nije mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu prijavljene i konkretne radnje izvršenja”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da je u periodu 1992-1995 Tuzla granatirana i da su tom prilikom ginuli i ranjavani civili, uništavani kulturni i vjerski objekti, ali ta granatiranja nisu se mogla dovesti u uzročnu posljedičnu vezu sa prijavljenim licima. Fondacije će uložiti žalbu.

“Zanima nas ko su bili ti svjedoci? Ko su bili ti ljudi? Jer 150 svjedoka nije malo. To je puno. I da niko ne dovede ova lica u vezu sa granatiranjem Tuzle”, kazao je Jasenko Alić iz Fondacije.

A granatiranje Tuzle najviše je zapamćeno na Kapiji gdje je ubijena 71 mlada osoba i ranjeno više od 150. Jedini osuđeni na 20 godina zatvora je Novak Đukić koji je u bjekstvu u Srbiji. Ni za zločin na Kapiji neće biti istrage protiv osam osoba, odlučilo je Tužilaštvo prošle sedmice.

“Nisu imali, kažu, navodno dovoljno dokaza. Ali mi kao roditelji, radeći u komisiji, mi smo toliko dokaza njima proslijedili, da je to zaista sramota. Sam Novak Đukić nije mogao uraditi to što je uradio bez svojh pomoćnika”, kazala je Zineta Hidanović, majka ubijenog Alema.

Pomoćnika je bilo i to sa raznih strana, smatra Edin Hurić koji je bio ranjen. Hurić naglašava neće odustati dok se ne otkrije prava istina o direkitnim i indiretnim krivcima granatiranja Kapije.

“Ja sam svoju tužbu povukao od advokata koji su nas zastupali jer je rečeno da mi ne možemo ostvariti svoja prava. Nažalost, tome je kriva država BiH, Sud BiH, Kantonalni sud Tuzla, znači, zakonodavstvo. Ja od svoje tužbe neću odustati. Zato sam svoju tužbu povukao, ja ću svoja prava izganjati za sve žrtve rata. Znači, ratni zločin nema roka zastare”, kazao je Hurić.

Prema podacima Fondacije, u Tuzli je tokom rata ubijeno više od 200 civila uključujući i žrtve Kapije.

Od 1992-1995 godine na Tuzlu je pucano iz 1.420 različitih vrsta projektila. Tom prilikom najviše projektila je ispaljeno sa Majevice, odnosno 90%, te 1 % sa Ozrena. Tom prilikom učinjena je velika materijalna šteta, a stradao je veliki broj civila. Za sve to, niko nije odgovarao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar