Neće nas zaobići: “U narednih nekoliko dana vrijeme će ličiti na zimu”

Vijesti 09. jan 202318:47 0 komentara
Foto: F.Z./N1

S malim zakašnjenjem, stiže nam zima. Istina, ne osobito niske temperature, ali dovoljno da planine prekrije snijeg. Građani sretni jer, nakon dužeg vremena, udišu čist zrak.

Malo je trebalo vjetru da prostruji i očisti sarajevsku kotlinu od negativnih čestica, magle i smoga.

Nakon nekoliko dana izrazito nezdravog vazduha, građani kažu, konačno se lakše diše. Ali pretpostavljajući da je čist vazduh kratkoročna pojava, loše prognoze imaju za najmlađe.

“Sve više nam djece ima bronhitisa, a dječijih ljekara nema i nema više onih sistematskih pregleda kakvih je bilo prije. Ja sam prosvjetni radnik i svake godine smo vodili djecu na preglede”, govore nam.

Iako naviknuti na zagađen vazduh, građani se čude ovakvoj zimi.

Nije zdravo, kažu i ljekari, koji ovih dana imaju pune ruke posla. Visoke temperature u ovo doba godine, plodno su tlo za razvoj virusa.

“Imamo od novogodišnjih praznika pa na ovamo, zaista povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima gripi sličnog stanja. To su visoke temperature koje idu čak i do 40 stupnjeva, pa čak i visočije, koje se vrlo teško obaraju i traje to čak i sedam do deset dana. Potom to su grlobolja, hunjavica, kašalj, poneka upala pluća i tako dalje”, saopštila nam je doktorica Rialda Blažević iz Hitne pomoći KS.

Deset stepeni i bez snijega u januaru. Neuobičajeno jeste, ali ne i nezapamćeno. Pamte oni stariji da je 70tih godina prošlog vijeka gotovo cijeli januar bio bez snijega, a takav je bio i decembar prije nekoliko godina. No, ohrabrujuće vijesti su da će nas uskoro posjetiti prve snježne pahulje.

“Narednih dana možemo očekivati vrijeme koje više liči na zimu. I dalje to nije ona prava, zima, snježne padavine koje očekujemo u višim nadmorskim visinama neće biti prevelike da bi popravile situaciju kada je u pitanju snježni pokrivač na našim ljepoticama, ali svaka pahulja nakon ovako dugog perioda bez snijega, je dobrodošla. Što se tiče nižih nadmorskih visina, očekujemo prvo kišu, koja bi trebala postepeno prelaziti u susnježicu i koju pahulju snijega”, saopštio nam je meteorolog Bakir Krajinović.

Istovremeno, uslijediće nagli pad temperatura, čega bi se najviše trebali pripaziti srčani bolesnici.

Dr. Ćorović-Kuburović: Pregledajte se! Faktori rizika od srčanog udara sve veći

Više u priči Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!