Nedim Sladić: Ljeto je na pauzi, ne prijete nam poplave kao 2014.

Vijesti 16. jul 202117:05 > 19:30

Meteorolog Nedim Sladić je u razgovoru za N1 kazao kako Bosni i Hercegovini ne prijete poplave, kao što su bile 2014. godine. Dodao je kako je "ljeto trenutno na pauzi", ali da se ubrzo vraća.

Katastrofalne poplave, uzrokovanim obilnim padavinama, zahvatile su zapadnu Evropu, ponajviše Njemačku u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi. Najveće poplave zabilježene su u pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna- Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja. Zašto se ovo dešava?

Razlog je jedan vrtlog vlažnog i nestabilnog zraka koji je putovao od zapadnog Balkana prema Velikoj Britaniji. On je tu “zakočen” i zarobljen stabilnijim sistemom. Od Britanije se spuštao hladni zrak i taj zrak se podvlači pod topliji kao klin što je uzrokovalo obilne padavine na većem dijelu zapadne i jugozapadne Njemačke i u zemljama Beneluksa. Taj sistem sada je znatno oslabljeniji, počeo se spuštati prema jugu. On će uzeti rutu duž Jadranu i završit će u Jonskom moru. Od njega nama dolazi vlažan i nestabilan zrak i kiša što će intenzivirati padavine i u Bosni i Hercegovini.

Koliko smo samo krivi za klimatske promjene?

Obično kada gostujem spominjem koliko je važno pošumljavanje. Uzmimo za primjer jedno stablo bukve. Ono može primiti 500 litara vode što je značajna količina padavina. Bilo kakva šuma bolja je od gole zemlje kada krenu poplave. Druga strana je odnos prema vodotocima, naročito što u rijeke bacamo sve i svašta. Ljudi kad prave kuće pored rijeka oni ih sužavaju. To ne smiju raditi jer rijeke moraju biti što šire.

Da li BiH prijete poplave kao u Njemačkoj?

U Bosni i Hercegovini su moguće bujične poplave. Ne možemo očekivati, na svu sreću, da će se ponoviti scenario iz 2014. godine, ali možemo očekivati bujične poplave. Sjever i sjeverozapadni dio BiH će posebno biti izložen. U Krajini će večeras biti ozbiljnijih padavina. To će biti najpogođenija područja u narednih nekoliko dana. Sjevernoistočna područja države će imati veće količine poadavina od ponedjeljak, ali to nisu toliko zabrinjavajuće padavine.

Da li se očekuje poboljšanje vremena u Njemačkoj?

U Njemačkoj sada slijedi poboljšanje vremena, ali nama dolazi vlažnije vrijeme. Znači, u Njemačkoj nastupa predah i znatno zatopljenje.

Kakvo vrijeme nas očekuje u narednom periodu?

Mi ćemo ovaj vikend ispratiti sa kišom. Padavine će od ponedjeljka polako prestajati. U utorak još uvijek može biti kiše, ali znatno manje. Onda slijedi bolje vrijeme i značajniji porasat temperatura. Ljeto sada ima kratku pauzu, nije pobjeglo od nas. Brzo će se vratiti. Nadam se da neće biti velikih ekstrema. Treba istaći da su izuzetno velike vrućine u Španiji, preko 40 stepeni, ali i u Turskoj. Iz iskustva znam da kada su velike vrućine u Španiji to znači da bi za dvije ili tri sedmice mogle biti i kod nas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar