“Nekoliko kapi koje život znače”: Banka humanog mlijeka u Banjaluci jedina je u BiH i jedna od rijetkih u regiji

Vijesti 23. feb 202419:17 0 komentara

Kapi majčinog mlijeka za prijevremeno rođene bebe mogu život da znače. Banka humanog mlijeka iako postoji u Banjaluci suočava se sa malim odzivom majki donora. U posjeti, istoj na UKC RS stigla je danas i prva dama Srbije. Nisu izostali nii pokloni, ali i najava novih ulaganja.

Tamara Vučić, supruga Aleksandra Vučića donirala je inkubator i najavili rekonstrukciju porodilišta.

Buduće modernizovano porodilište u Banjaluci dio je dogovora od ranije predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i RS Milorada Dodika, u okviru projekta “Srbija 2027-skok u budućnost”.

A porodiljama u budućnosti svakako da je značajna i nedavno osnovana banka humanog mlijeka u Banjaluci. Jedine u BiH, i jedne od rijetkih u regionu. No, suočava se sa lošim odzivom majki donora. Trenutno ih je na UKC-u svega tri. Među njima je i Nerma, majka šestomjesečne bebe.

“Nakon mog trećeg poroda u septembru prošle godine, nazovimo to nekakvim nesretnim okolnostima, moja beba je premještena na odjel neonatologije. Tada sam se prvi put susrela sa težinom tog odjela, kada sam od strane Kliničkog centra upoznata sa mogućnošću doniranja viška svoga mlijeka prijevremeno rođenim bebicama, majkama koje nisu bile u mogućnosti da obezbjede vlastitimo mlijeko. U meni je proradio majčinski instikt i nije bilo dvojbe da to učinim odmah”, rekla je Nerma Đumišić.OFF

I to iz topline svoga doma. Jer je procedura doniranja veoma jednostavna.

Majčino mlijeko je i hrana i lijek istovremeno. Donirano mlijeko najbolja je alternativa za majčino. A za bebe koje su prijevremeno rođene, nekoliko kapi majčinog mlijeka, život znače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!