Nekoliko stotina na skupu podrške Dodiku i Lukiću, blokiran saobraćaj na magistralnom putu

Vijesti 22. sep 202318:10 1 komentar
N1

Nekoliko stotina građana stiglo je u mjesto Lapišnica u Istočnom Starom Gradu na skup podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, a trenutno je blokiran i magistralni put.

Formirane su velike saobraćajne gužve s obzirom da se radi o prilično prometnom mjestu.

Među prisutnima su Staša Košarac, Radovan Kovačević kao i neki načelnici, javila je reporterka N1.

U Lapišnici počinje novi protest podrške za Dodika i Lukića (FOTO)

Podsjećamo, skup pod nazivom “Granica postoji” održan je prošle sedmice u Foči i Ribniku. Ranije su skupovi održani u Istočnom Sarajevu, Doboju, Oštroj Luci i Vlasenici.

Ranije se o svemu oglasio i EUfor koji je naveo da prati bezbjednosnu situaciju u zemlji, a njihova vozila viđena su na pojedinim lokacijama.

Svi skupovi do sada protekli su mirno, a obezbjeđivao ih je MUP RS.

OHR je prethodno saopštio da “u Bosni i Hercegovini ne postoje unutrašnje granice”:

-Ustavni sud BiH je razmatrao je ustavnost izraza , granica* u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan. Osporeni član Ustava RS je izmijenjen kako bi izraz , “granica” bio zamijenjen terminom “međuentitetska inija razgraničenja”. Ne postoji državna granica između entiteta.

Ustav BiH nalaže: “Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja izmedu entiteta””, navode iz OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad