Nele Karajlić: Prihvatam prijedlog mog bivšeg kolege da pjevam samo svoje pjesme

Showbiz 23. maj 202320:14 2 komentara

Najavljeni zagrebački koncert Neleta Karajlića, predratnog pjevača Zabranjenog pušenja zajedno sa Stefanom Milenkovićem, uzrokovao je novi sukob nekadašnjih kolega, Karajlića i Seje Seksona. Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, i Nenad Janković nekad su bili i najbolji prijatelji. Danas među njima postoje, kako sada stoje stvari, nepomirljive razlike.

Nakon što je frontmen Zabranjenog Pušenja, Sejo Sekson, saopštio kako namjerava uložiti sve zakonske mogućnosti da spriječi Karajlića da izvodi njegove pjesme, u posljednjem u nizu saopštenja bivši pjevač grupe, Nele Karajlić piše: “Prihvatam prijedlog moga bivšeg kolege da sa ovo malo srca pjevam samo svoje pjesme. Tako će i biti u Zagrebu na koncertu Rok el Klasiko. Neće biti niti jedne pjesme na kojoj je radio Sejo Sekson. Dođite da se uvjerite.”

Prethodno je Zabranjeno pušenje saopštilo da je Karajlić u više navrata koristio brend i autorska djela Zabranjenog pušenja. Davor Sučić je najavio da će zatražiti i sudsku zabranu.

“Naime, po zakonu o autorskom pravu svaki autor može osobi oduzeti dozvolu za korištenje djela ukoliko isti narušava moralne i etičke principe koje autor smatra bitnim. O tome detaljnije govori Zakon o autorskom pravu u člancima 29, 30 i 31”, kaže Sejo Sekson.

Mirza Hajrić, stručnjak za zaštitu autorskih prava, kaže da je Sučić prije 30 godina zaštitio svoje pjesme i da su one od tada u njegovom vlasništvu te ih niko bez njegove dozvole nema pravo koristiti.

“Ako je u ovom slučaju zabranio izvedbu, onda se radi o jasnoj krađi, kao sto je krađa automobila, mobitela ili sata”, dodaje Hajrić.

Dok se javnost u BiH i Srbiji, u koju je pred početak rata otišao Nenad Janković, uglavnom stavlja na jednu stranu, ima i pomirljivih tonova.

“Meni je žao što se to sve dešava, jer na kraju krajeva mene kao nekoga ko voli te pjesme na kraju krajeva ne treba ni da zanima njihov genetski kod”, kaže novinar Amir Misirlić.

Brojni drugi prijatelji, kolege i jednog i drugog, ne žele komentirati aktuelni odnos dva muzičara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare