Nelegalna gradnja: Kada će građani imati uvid u ono što se planira graditi?

Vijesti 28. sep 202218:53 0 komentara

Širom BiH cvjeta nelegalna gradnja. Godinama su se gradili objekti bez dozvola, a i projekti koji su u toku vrlo često nemaju svu potrebnu dokumentaciju. Ko je kriv za ove propuste, ko pogoduje građevinskom lobiju i kada će građani konačno imati uvid u ono šta se planira graditi?

Izgradnja objekta je počela – lokalna zajednica o tome ništa ne zna. Nerijetka pojava u Bosni i Hercegovini. Grade se objekti bez pribavljenih dozvola, bez javnih rasprava, zatim mnogo većih proporcija od predviđenih. U svim tim malverzacijama pojedinci zarađuju milione maraka. Zarađuje se i na nelegalnoj sječi šume. Na to je ukazao novinar Azhar Kalamujić: Općina Trnovo omogućila je bespravnu sječu šume na 3,5 hektara.

”Na području poslovno-sportskog centra Trnovo, to je ono područje na samom ulasku u Olimpijski centar ilegalno je posječena šuma veličine pet-šest fudbalskih terena. Osim što je nelegalno posječena ona je i ilegalno nestala sa tog terena”, kaže Azhar Kalamujić, Centar za istraživačko novinarstvo.

Kalamujić objašnjava da se i nakon njegove priče ova praksa nastavila. To potvrđuju i iz Ureda za borbu protiv korupcije KS. Ured je sada prezentovao Interaktivnu mapu gradnje kako bi se detektovale sve takve lokacije. Također, mapa pokazuje gdje su u toku radovi i gdje je planirana gradnja. Građani u svakom trenutku mogu provjeriti informacije: da li su pribavljene sve dozvole i kolika je predviđena veličina objekta.

”Na Općini Trnovo je najveći broj gradnje i nelegalne sječe šume, utvrđeno je to u četiri slučajeva. Općina Hadžići nije dostavila Zavodu za planiranje razvoja KS podatke. Podnijeli smo značajan broj krivičnih prijava. Za sada znam da je obustavljeno 109 rješenja za područje Ilidže”, ističe Erduan Kafedžić, Ured za borbu protiv korupcije KS.

Godinama su tako olako izdavana rješenja za gradnju. Sve to sada dolazi na naplatu pa ilegalna gradnja ugrožava pitku vodu u Sarajevu.

”Da smo imali mapu ne bi se desilo da unutar prve vodozaštitne zone imamo na desetine objekata. Stručnjaci su rekli da je zbog toga voda kontaminirana zbog gradnje na Bjelašnici imat ćemo posljedice kada je u pitanju pitka voda, to su rekli stručnjaci”, dodaje Erduan Kafedžić, Ured za borbu protiv korupcije KS.

”Omogućit će da se uđe u trag svim procesima planiranja korištenja zemljišta i naknadno izdatih dozvola za gradnju. Ova baza podataka osigurava građanima KS mogućnost da aktivno učestvuju u praćenju aktivnosti gradnje u kantonu. To će otkriti slučajeve korupcije koje otežavaju život građanima”, kaže Deborah Mennuti, zamjenica ambasadora SAD u BiH.

Tada je važno, poručuju strani zvaničnici, da dođe do aktivnijeg djelovanja pravosudnih institucija koje bi spriječilo pojedince da steknu ogromne prihode, da se novac iz crnih fondova ubacuje u legalne tokove – odnosno da se zaustavi bespravna gradnja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!