“Nelogičnost izbornoga modela: Imaju manje glasova, a dobili više zastupnika”

Vijesti 23. okt 202211:53 2 komentara
Skupština KS

Pokret za nove generacije, mlada bosanskohercegovačka politička snaga koja je uspjela za pet mjeseci od osnivanja, postati parlamentarna stranka na dva nivoa vlasti. U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine će ih predstavljati Zlatko Miletić, a u Skupštini Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović.

Poručuju kako je to za njih samo početak.

“Tek sada slijedi posao političke borbe za sve programske ciljeve koje smo naveli u našim dokumentima, a koje želimo realizirati u onom obimu u kojem nam je pruženo povjerenje građana. Kako smo više puta naglasili, naša najjača snaga su ljudi koji čine ovaj tim i koji su spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi parlamentarno djelovanje, pa i izvršna vlast ako budemo dio nje. Ne možemo a da se ne osvrnemo na činjenicu da je u ovoj neravnopravnoj izbornoj utrci nedostajalo stotinjak glasova pa da u Skupštini Kantona Sarajevo dobijemo i drugu zastupnicu. Rezultati za ovu izbornu jedinicu dovoljno govore o nelogičnosti izbornoga modela koje dovode do toga da stranka koja ima manje od 2,4 puta više glasova dobije 4 puta više zastupnika. Zanimljivo je da su takav rezultat najavljivali pojedini dužnosnici te stranke i par dana prije nego je CIK objavio zvanične rezultate. Presudna razlika je ostvarena u nikad većem broju glasova koji su došli poštom a na čije brojanje jedan cijeli dan nisu bili pušteni posmatrači našeg Pokreta, zbog, kako je navedeno, tehničke greške CIK-a”, navode iz ove stranke.

Najavljuju kako će u narednim danima “dobro analizirati i usporediti brojeve glasova koje je CIK objavio sa onima koje su zabilježili njihovi posmatrači, i ako se uoče značajna odstupanja istih, poduzet će zakonom predviđene radnje”.

“Uporedo s tim pripremit ćemo se za aktivno i efikasno sudjelovanje našega pokreta u radu navedenih nivoa izvršne vlasti, ali i za razgovore oko formiranja izvršne vlasti sa potencijalnim partnerima. Naši principi ostaju isti, naši ciljevi ostaju isti! Stoga pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da što prije završe pregovore oko formiranja izvršne vlasti na svim nivoima! Bosanci i Hercegovci, a posebno nove generacije naše domovine, nemaju vremena za bilo kakve postizborne političke smicalice i igre. Njima treba brza i efikasna vlast da ih zaštiti od izazova koji su pred svima nama”, poručuju iz Pokreta za nove generacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare