Nelsonov odgovor Novitoviću: Sjetite se poplava i zemljotresa – tada djelujemo

Vijesti 23. jun 202113:56 > 13:59 1 komentar

Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, reagovao je nakon burnog i ljutiog govora Milana Novitovića, direktora Civilne zaštite Republike Srpske prije vježbe "Koordinacija 2021".

Nelson je rekao Novitoviću da je vježba jako važna, da se iz nje mogu naučiti mnoge stvari, koje se mogu primijeniti u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama kao što su bile poplave 2014. ili zemljotresi u Hrvatskoj 2020. godine, kada je bilo potrebno zajedničko djelovanje.

“Važno je da nastavimo sa vježbom, u ovoj vježbi ne vidimo članove Parlamenta. Vidimo građane, policajce, volontere, članove agencija koji pomažu onima koji su pogođeni. Vrlo je važno da u vježbi danas učestvuju svi, iz svih entiteta i Brčko Distrikta i organizacija – to je vrijednost ove lekcije”, poručio je Nelson.

Nelson: Mnogo se može naučiti

“Mnogo se stvari može naučiti. Zato želim zahvaliti svima koji učestvuju u ovoj vježbi. Sjećamo se svi poplava 2014. godine, zemljotresa u Hrvatskoj prošle godine, u takvim situacijama djelujemo. Hvala svima koji su se pridružili, mnoge lekcije ćemo naučiti”, zaključio je Nelson.

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo, Direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović pobunio se prije vježbe odgovora na vanredne situacije “Koordinacija 2021”. Novitović je naveo da Koordinacijsko tijelo BiH postoji – ali da ga blokira predstavnik Brčko Distrikta.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, kazao je na press konferenciji kako svjedoče uspješnom odvijanju simulacijske vježbe, koja za cilj ima da se provjere interne procedure, efikasnost i efektivnost institucija u BiH u smislu odgovora na prirodne i druge nesreće.

“Ova vježba je danas dizajnirana kao provjera sposobnosti države da odgovori na nesreću zemljotresa. Sličan scenario se koristi i kod mnog nezgoda uzrokovanih klimatskim promjenama i mnogim drugim prirodnim nepogodama i nesrećama, pa i nesrećama izazvanih od strane čovjeka”, pojasnio je.

Na nastup Novitovića reagovao je i Sifet Podžić, ministar odbrane, koji je rekao da priroda ne poznaje nikakve granice, niti nacionalnosti.

Detaljnije o temi u vezanim vijestima.

Šta je Koordinacija 2021?

U skladu sa Programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjedinjenih Država u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu se od 21. do 25. juna izvodi simulacijska vježba za stolom “Koordinacija 2021.”.

Cilj vježbe je testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova između i na različitim nivoima vlasti u odgovoru na vanredne situacije.

Vježba uključuje nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u saradnji sa nevladinim organizacijama.

U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz SAD-a čiji su članovi iz inženjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a, te iz Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC Bosnia) Ambasade SAD-a u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare