“Neminovno blago povećanje kamatnih stopa u BiH”

Ekonomija 31. maj 202213:34 0 komentara
N1/Ilustracija

Evropa se priprema za značajan rast kamata na kredite. Iz Izvršnog odbora Evropske centralne banke nedavno je po prvi put najavljeno da bi za dva mjeseca i evropske monetarne vlasti mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile brojne druge centralne banke. To kako će se mogući rast kamatnih stopa odraziti na građane u BiH, pojasnio nam je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Kutle je za N1 govorio o procjenama bankara po pitanju rasta kamatnih stopa u BiH napomenuvši kako takav odgovor nije jednostavno ponuditi zbog činjenice da je nekoliko razloga koji mogu uticati na njihov rast.

Jedan od onih razloga koji može uticati na povećanje kamata u BiH jeste situacija sa depozitima.

“Još uvijek imamo, uvjetno rečeno, viška depozita u bankama puno veće od potražnje za kreditima, ali u narednom periodu, obzirom da su depoziti bez kamatnih stopa, sve veći broj njih se povlači, investira u neku vrstu stambene gradnje, nekretnine.. Dakle, ulaže se i izlazi iz bankarskog sektora. Generalno pitanje se postavlja koliko dugo će ih banke imati (a već sada su knap i sa jednom i drugom stranom), tako da će potražnja za kreditima morati biti nešto veća od stanja sa depozitima, i samo to po sebi će dovesti do povećanja u narednom periodu kamatnih stopa”, pojasnio je Kutle.

Šta to znači u praksi?

Ipak, dodaje Kutle, teško je unaprijed reći kakvu će situaciju određeno povećanje kamatnih stopa izazvati u praksi. Predviđa da će rast kamatnih stopa biti blag.

“U narednih dvije godine ne može doći do nekog velikog povećanja kamatnih stopa, ali obzirom na kretanja koja danas postoje, na rat u Ukrajini za koji se čini da neće brzo završiti – izazvat će i izazvao je dosta problema, jer EU najviše slabi. Taj razlog će se zadržati i povećati inflaciju. Mori nas i inflacija nakon pandemije koronavirusa, a tu je sada i takozvana stagflacija koju već 15 godina izaziva Evropska centralna banka”, priča Kutle.

Faruk Hadžić: Sve ukazuje da idemo ka stagflaciji, vijesti nisu uopšte dobre

Stoga, onima koji se trenutno oslanjaju na kredite, Kutle poručuje da što prije zamijene kredite sa fiksnom kamatnom stopom kako bi bili sigurni tačno koliku ratu imaju, kao i da bi znali šta ih čeka u narednih pet ili deset godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!