Nenad Čanak o non-paperu: Tako je nastao i Memorandum SANU-a

Vijesti 22. apr 202108:41 > 09:36 1 komentar
Nenad Čanak u Pressingu
Nenad Čanak u Pressingu

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokarata Vojvodine, gostujući u Pressingu na N1 povukao je paralelu između Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti i "non-papera", navodnog dokumenta u kojem se predviđaju promjena granica na Zapadnom Balkanu. Čanak je podsjetio da se ni za Memorandum u početku nije znao autor. Ko ga je napisao. Niti ko ga je potpisao. Ali je posljedica ideja iz Memoranduma bio rat u bivšoj Jugoslaviji.

Čanak je kazao kako je u životu mnogo puta vidio djela nepoznatih autora.

Vezana vijest

Nenad Čanak o non-paparu

“Recimo od Memoranduma SANU-a polovinom ‘80. Kojeg također niko nije znao. I odakle se pojavio. Ni ko ga je napisao. Niti koga je potpisao. Niti da li je Memorandum u ikakvoj vezi sa SANU-om. Pa smo poslije toga došli u poziciju da se ideje iz toga užasavajućeg spisa oružjem pokušavaju sprovesti. Naravno, ne uspiju se provesti. Ali se sve pretvori u jedan krvavi balkanski prizor”, rekao je lider Lige socijaldemokarata Vojvodine te dodao:

“Mi sada i sa ovim tzv. nepapirnim papirom (non-paper)… Nepostojećim dokumentom. Kojeg niko ne zna od kuda se pojavio. Ali svi prepoznaju rad. A taj rad je etnocentrizam. Taj rad su podjele. I održavanje na vlasti onih koji žive od podjela. Koji žive od “mi” i “oni”. To je otprilike ta ideja. To se vidi iz aviona”.

Na pitanje voditelja Amira Zukića da li po Memorandum SANU-a rade Dodik i ostali političari, Čanak je odgovorio da ne bi to ograničio samo na Dodika…

“Ja bih to vezao za svakog ko pokušava manipulacijom nacionalnim osjećanjima to pretvoriti u ličnu, individualnu korist. Dakle, nisu u pitanju političari. Nego lopovi koji su našli u politici dobar način da svađajući ljude sebi osiguraju lagodan život. Da budem nježan. Sve je to jedna užasna prevara. Na koju se mora hitno reagovati. Takva mapa ne smije da postoji. Kome god da takvo nešto padne na pamet on je ratni huškač. I tako mora biti obilježen”, zaključio je gost Pressinga.

Probni balon

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske i nekadašnja predsjednica HDZ-a, zaključila je kako “non-paper” može biti “probni balon”.

“Papir kojeg nema. Koji ne postoji. Kojeg se svi odriču. Ali postoje indicije da ga je neko pustio. Često se to radi u politici. Puštanje tzv. probnih balona. Janez Janša je poslužio kao nosač probnog balona. On ga se sada i odriče”, istakla je Kosor.

Dodala je kako bi bilo “skandalozno” da je takav dokument potekao iz neke od članica EU.

“Meni je nerazumljivo. Skandalozno. Ako je to tako. Ako se neko usudio crtati… Prekrajati. Da se lomi i trga na ovim prostorima. Posebno ako takav non-paper dolazi iz članice Evropske unije. Ne mogu se prekrajati granice, a da se ne računa na krvavi epilog na ovim prostorima”, zaključila je Kosor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare