Nenad Nešić tvrdi: Christian Schmidt je nelegalno u BiH unio duge cijevi

Vijesti 12. okt 202312:53 0 komentara
F.Z. / N1 BiH

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prezentovao je, kako tvrdi, nalaze sigurnosnih agencija vezano za boravak visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

“BiH neće nikada dostići svoj evropski cilj tako što će imati jednog čovjeka koji će mijenjati sve njene institucije. Budimo iskreni, jedan čovjek u BiH može da mijenja cijelu zemlju i vrijedi više od miliona Srba, Hrvata i Bošnjaka”, počeo je tako Nešić konferenciju za novinare.

“U BiH imamo čovjeka koji sam sebe naziva visokim predstavnikom, a to nije. Christian Schmidt se nelegalno predstavlja kao visoki predstavnik, a on je samo državljanin SR Njemačke”, tvrdi Nešić, podsjećajući da ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN, na što se pozivaju svi zvaničnici iz RS iako su članice PIC-a i UN-a dale javno podršku visokom predstavniku.

Dodaje da “dokument o njegovom imenovanju, ne postoji, nego samo zabilješka”.

Kako Nešić kaže, “na osnovu upita Minstarstva sigurnosti upućenog policijskim agencijama koje su u sastavu ovog Ministarstva, a povodom traženja informacija po kom osnovu se obezbjeđuje njemački državljanin Schmidt u BiH” saznao je, tvrdi, sljedeće:

“Njegov dolazak najavila je Ambasada Njemačke što znači da je on njihov predstavnik, a ne Ujedinjenih nacija, što znači da je nelegitiman i da se lažno predstavlja, tu imam notu Njemačke koja je upućena vezano za gospodina Schmidta i njegovog oružanog obezbjeđenja u BiH. Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a i zašto koristi resurse iste organizacije je pitanje za njih. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je obavijestila ovo Ministarstvo da obezbjeđuje dva objekta OHR-a Sarajevo i Banjaluku kao i Rezidenciju u Sarajevu. Vrši se vanjsko obezbjeđenje objekata bez uvida u unutrašnjost prostorija, jer je to eksteritorijalno područje, ko boravi unutar objekata nije stvar policijskih agencija. Što govori da Schmidta tokom boravka u BIH ne obezbjeđuje naša Agencija (DKPT) niti mu pruža policijsku pratnju, a prema pravilima bi trebala.”

Dodaje kako je “Granična policija u više dopisa obavijestila je i Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti da pripadnici stranih službi koji neposredno štite predstavnike stranih država ili međunarodnih organizacija tokom posjeta BiH te da Granična policija BiH izdaje da isti mogu nositi službeno kratko vatreno oružje i pripadajuću municiju”.

“U najavi dolaska Christian Schmidta još jednom ponavljam preko Njemačke ambasade putem MIP na spisku su i tri duge cijevi što je van svih procedura. Ovo oružje je vraćeno u Njemačku tek u junu 2022. i mimo procedura je bilo na teritoriji BiH. To je podatak koji ja imam, Schmidt je nelegalno unio duge cijevi, to je propust i naših službi bezbjednosti, naše Granične policije. Svaki ulazak Schmidta i njegove zaštite u BiH bi posebno morao biti najavljen, jer ne postoji mogućnost produženja za nošenje oružja. Prethodni ministar Cikotić je tražio produženje za Schmidta, gdje ga tadašnji direktor GP obavještava da po Zakonu nije moguće. Od GP nisam dobio odgovor da li Schmidt prilikom svakog ulaska i uzlaska iz BiH prijavljuje i odjavljuje oružje”, naveo je između ostalog ministar sigurnosti, Nenad Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!