Nepropisno parkiranje: Nedostatak parking mjesta ili saobraćajna nekultura?

Vijesti 15. jan 202307:15 1 komentar

Broj vozila u BiH raste svake godine, a ujedno raste i broj nepropisno parkiranih automobila. Je li glavni razglog nedostatak parking mjesta ili saobraćajna nekultura istražio Azur Delić.

Parkirana auta na ulici, na trotoaru, na pješačkom prelazu. Parkiranje na trotoaru – već uobičajena pojava, pa su i pješaci stekli refleks. Osim saobraćajne nekulture, razlog je i nedostatak parking mjesta. Savjesni vozači ga dugo traže i dugo kruže.

Zbog nepropisnog parkiranja nesavjesni vozač ovog automobila ostaje bez auta. ”Pauk” služba reaguje.

“Najveći broj prijava dešava se na području Općine Stari grad i Centar, naročito u užim urbanim prostorima, parkiraju se ispred samih ulaza… mjesta koja su nepredviđena za parkiranje, požarnih puteva i to onemogućava pristup određenim službama”, kazao je Mirza Ramić, KJKP Rad.

Vozač nakon plaćene kazne od 111 KM dolazi po svoje auto. U prosjeku pet automobila bude uklonjeno na ovaj način.
Mnogo ih više ostaje na ulicama – netaknuto. Instruktor Edin Begić svakodnevno uočava mnoštvo nepravilnosti. Polovina ovog automobila je na cesti, polovina na trotoaru.

“Vrlo često opasna situacija koja stvara gužve u saobraćaju. Jedino kod nas sva četiri treptača služe da se možete zaustaviti bilo gdje i da vam to daje pravo. Mi smo patentirali tako sva četiri treptača”, kazao je Edin Begić, autoškola Semafor Sarajevo.

A oni se obilato koriste na ulicama.

Zbog nepropisnog parkiranja dešavaju se saobraćajne nesreće, a saobraćaj se usporava. Pješaci ogorčeni:

“Smeta… svakome normalnom smeta, da se parkira gdje nije propisno, ometa druge učesnike, ometa pješake.”

Posebno ometa osobe sa invaliditetom. Onemogućava im samostalno kretanje:

“Ja se krećem sa hodalicom i idem trotoarom, ali na većini trotoara su auta parkirana i onda sam primorana da idem…po ulici i nailaze auta i sa jedne i sa druge strane i sviraju. Ne vide da tu nema rampe da se popnemo i da možemo sići i ako toga ima tu su auta parkirana”, kazala je Adna Memić.

Tako nedostatak saobraćajne kulture direktno utiče na ljudske živote. Također, nije sve ni do vozača. Procjene govore da u Sarajevu nedostaje stotine i stotine parking mjesta – obzirom na ogroman broj vozila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare