Nermina je preminula nakon “rutinske operacije”, majka: Moje dijete su ubili

Vijesti 19. nov 202210:01 7 komentara
N1

Problemi u bh. zdravstvu su višegodišnji. Nesavjesno liječenje nije novost, ali nažalost postaje sve češće ili barem transparentnije. Porodice preminulih pacijenata ogorčene sporim radom pravosudnih institucija.

Šefika Nuhić pokazuje nam slike svoje 37-ogodišnje kćerke Nermine Rožajac. Prije i poslije operacije. Operacije srca, nepotrebne, tvrdi Šefika. Zbog koje je i preminula. A i trebala je biti samo rutinska. Tako joj je rekao doktor, kaže Šefika. Ali šta se desilo tokom ili poslije operacije, ni nakon 16 mjeseci od smrti kćerke, nije saznala.

“Javili su da je drže uspavanu. Izaći iz operacione sale, ne razbuditi pacijenta, pod sumnjom je bilo. Oni su tako arogantni bili – šta non stop zovete, ona je uspavana. Treći dan poslije operacije moja kćerka je nazvala i ona je njoj rekla – šta više zovete, ti si svoju sestru izgubila. Moje su dijete ubili”, ističe Šefika.

Na otpusnom pismu napisali su da je Nermina umrla prirodnom smrću. Kao dokaz porodica je tražila obdukciju, ali je nije dobila. Pa su se obratili kantonalnom Tužilaštvu, koje je tijelo izuzelo. Ali ni do danas nije dalo nikakvu informaciju porodici. Na upite ne odgovaraju ni advokatu porodice Nuhić. Damir Koldžo, koji osim na ovom, radi na desetinama sličnih slučajeva, kaže, pravosudni sistem u ovakvim slučajevima zakazuje.

“Vještak patolog ne dostavi svoj nalaz mjesecima, a onda vam vještak koji treba reći šta je uzrok smrti i svega ostalog još nekoliko mjeseci kasni. Zašto tužilaštvo ne pozove tog vještaka i kaže istekao ti je rok, ne može da uradi, promjeni vještaka, neće da uradi, ZKP odredio i mogućnost novčanog kažnjavanja zbog propuštanja rokova i svega ostalog. Ne, tužilaštvo to ne radi, tužilaštvo to pusti da tako da tako stoji”, kazao je advokat Damir Koldžo.

Prema Zakonu o krivičnom postupku rok u kome se istraga mora završiti je godinu dana. Ni mi od Tužilaštva KS nismo dobili odgovor na pitanje dokle je istraga o smrti Nermine Rožajac. No ranije su se iz Tužilaštva oglasili o slučaju djevojčice Nadin Smajlović. Kažu, istraga protiv prijavljenih neće se provoditi, jer nisu ostvarena obiježja krivičnog dijela. Nekadašnji predsjednik Ljekarske komore KS, Fahrudin Kulenović kaže, razočaran je.

“Ne znam, čemu služi onda tužilaštvo. To je ustvari sramota našeg zdravstva, 10 ljekara potpiše da neće da je liječi. Mene je toga stid. Stid me jer su se u našim bolnicama liječili naši neprijatelji ranjeni. To je ljekarski moral”, ističe Kulenović.

Iz Ljekarske komore KS kažu, od 2021. zaprimili su 16 pritužbi na rad ljekara. Za dva slučaja je proveden disciplinski postupak, za treći je u toku. Donesene mjere za navedena dva slučaja su ukor i opomena. Nepovjerenje građana u ljekare i sistem raste. Opravdano, mišljenja je Koldžo.

“U jednom predmetu koji se vodi u RS imate sedam godina istrage protiv doktora za kojeg sumnjate u njegovu diplomu koji i dan danas radi i liječi u struci za koju ima diplomu”, kaže advokat Koldžo.

Nestručni i nesavjesni doktori moraju se skloniti iz sistema, poručuje Šefika. Iza Nermine Rožajac ostala je tada 14-ogodišnja kćerka. Zbog nje, Šefika kaže, neće odustati. I doći će do istine.

“Malu maturu je proslavila, kažem proslavila, ona najbolje zna kako, bez svoje majke, a mogla je biti sa svojom majkom”, poručuje Šefika Nuhić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare