Nešić: Imali smo informacije o mogućem napadu na Dodika prije nego je Vulić izašla u javnost, pravosuđe je glavni krivac za trenutnu situaciju

Vijesti 08. feb 202418:42 0 komentara

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je kako je imao informacije da bi mogla biti ugrožena sigurnost predsjednika RS Milorada Dodika prije nego je parlamentarka Sanja Vulić izašla u javnost s tom informacijom. Naveo je kako provjeravaju ove navode. Također, u Danu uživo kazao je kako vjeruje da će Predsjedništvo BiH večeras dati "zeleno svjetlo" za Frontex, što je jedan od uvjeta za otvaranje pregovora BiH sa EU.

Nešić je za N1, odgovarajući na pitanja o sigurnosnoj situaciji u BiH, naveo da sigurnosne strukture rade svoje posao.

“Vjerujem da imamo mnogo legalnog oružja, ali moramo mjere pooštriti. U FBiH imate jednu dozvolu za držanje i nošenje oružja, u RS su to dvije posebne dozvole. Treba pooštriti te mjere s obzirom na situacije koje se dešavaju i biću zagovornik da se izvrše revizije oružanih listova”, rekao je Nešić.

Komentirajući novi slučaj femicida u Tuzli, a koji je počinio policijski službenik, kazao je:: “Teška situacija, bio sam inspektor i nosio značku i nije mi lako.”

Naveo je kako bi, da ima nadležnost, odmah naložio reviziju oružanih listova i naredio sistematski pregled svih policijskih službenika i onih koji nose oružje 24 sata dnevno, s naglaskom na psihološke preglede.

“Ali morate shvatiti kompleksnost strukture države BiH. Ne mogu ja narediti Rami Isaku i Siniši Karanu da nešto urade”, rekao je.

O mogućem napadu na Dodika

Kakva to saznanja ima Sanja Vulić o atentatu na Milorada Dodika, šta vi znate?

Ja sam se čuo s Vulić, zvao sam je u vezi ugroženosti njene lične bezbjednosti. Dobila je veliki broj poruka putem mreža koje je ugrožavaju život. Ona je rekla da ima neke informacije. I do mene su došle neke informacije, o izvorima ne smijem govoriti. Postoje određene informacije o ugroženosti predsjednika RS. U kontaktu smo sasvim državnim agencijama i učinit ćemo sve da zaštitimo i predsjednika RS i sve građane BiH. Sve agencija na svim nivoima sarađuju. Treba vidjeti validnost izvora ko je Sanji Vulić rekao, ali ona ima slobodu da govori. Prije Sanje Vulić smo imali određene informacije da bi mogla biti ugroženost sigurnost predsjednika RS. Ne garantujem tačnost informacija, provjeravamo.

Šta je sa sigurnosti građana?

Možete li zamisliti kako sam se osjećao kada je upucan srednjoškolac neku noć ovdje… Saosjećam se s porodicom duboko, ne dao Bog nikome. Da mogu ikako pomoći pomogoa bih. Da sam znao da je taj momak ugrožen, da policijske agencije nisu htjele da ga zaštite, lično bih ga zaštitio. Ali ne možete optuživati policiju za nepredvidljive situacije. Tužilaštvo mora da se pokrene i sankiconiše. Što se povratnici nalazee na ulici? Krivi su tužilaštvo i sud, policija ne određuje kaznu. Najveći krivac je pravosuđe.

Kako komentarišete posljednje ponašanje Sanje Vulić pred Sudom BiH? Jesu li one psovke vama u redu?

Lično je poznajem i prijatelj mi je. Ona je dobra osoba. Tada je bila uzrujana. Ne želim da pravdam njene postupke, ali mogu da shvatim njenu uzrujanost. Smatram da njena reakcija nije bila adekvatna, pogotovo psovati majku svima. O sudinici mislim isto kao ona. Ali ne zaslužuje ovaj linč.

Evropski put BiH

Šta je s Frontexom?

Vjerujem da će Predsjedništvo BiH večeras dati zeleno svjetlo. Sve što je bilo do Savjeta ministara uradili smo.

Je li Dodik popustio?

Ne bih rekao. On je sve vrijeme govorio da je za evropski put BiH. RS nije kočničar evropskog puta BiH, Ministarstvo bezbjednosti je najviše uradilo na tom putu.

Jeste li optimista za otvaranje pregovora?

Život posmatram optimistično i apsolutno vjerujem u dogovor sva tri naroda BiH.

Senad Pećanin je u Pressingu izjavio kako će dodik izvesti policiju na liniju razgraničenja?

To su ljudi koji imaju želje da dižu tenzije i pričaju gluposti. oliko je Dodik na vlasti? (Burdžović: Čini mi se od prije mog rođenja; Nešić: I meni .- smijeh). Pa zašto do sada nije izveo policiju? Dodik je rekao da, ukoliko se ne budemo mogli dogovoriti, idemo u mirnu disoliciju, da svako bude domaćin svojoj državi, da se mirno razvedemo, ali ne da će dići ‘berlinski zid’. (Burdžović: Od disolucije nema ništa)

U Borcu ste – možete li napraviti iskorak, je li to pravite evropski Borac? Hoćete se zalagati za pravednije suđenje – bilo je mnogo spornih odluka?

Cilj je da budemo prvi. Ja sam za fer play. Zalagat ću se za pravednije suđenje, ali porvi cilje je da napravimo evropski Borac i zapažene rezulata na evropskim takmičenjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!