Nešić: Kad imamo Schmidta neka imamo i NATO!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u Danu uživo na N1 kazao je kako je entitet Republika Srpska 51 posto Bosne i Hercegovine, ali je "100 posto historija BiH", preciziravši da misli kako je "srpski narod 100 posto historija BiH". On je komentarišući sigurnosnu situaciju u državi kazao da je zadovoljavajuća odbacivši navode kako lider SNSD-a Milorad Dodik izaziva krizu u zemlji. "Dodik u ovom trenutku brani ustavni poredak. On i RS štite BiH", rekao je Nešić.

Ministre kako biste ocijenili sigurnosnu situaciju u zemlji s obzirom na posljednje tenzije i aktuelnu krizu?

Sigurnosna situacija u BiH je sasvim zadovoljavajuća, a to što imamo političara koji žele steći jeftine poene i govore o planu b – to je samo jeftini spin. Konkretno mislim na moga kolegu Zukana Heleza. Poznajem ga iz Parlamenta, znam da je fin čovjek sa kojim se može dogovoriti i zaista me iznenađuje spominjanje planova koji imaju prizvuk nasilja. To je izazvalo uznemirenje kod naših građana – Bošnjak, Srba i Hrvata – i pitaju me šta znači Helezova izjava.

Zovu vas direktno na telefon?

Da na telefon, putem maila itd. Brinem o sigurnosti svih naroda.

Da li vas nazovu kad Dodik opsuje genocid?

Nisam čuo da Dodik psuje išta. Nisam bio na sastanku. Naši građani zaista ne žele sukobe, žele mir. Slušajući Dodika vidim da on brani ustavni poredak.

Zar krizu ne kreira Dodik sa izjavama o otcjepljenju?

Ponavljam, Dodik u ovom trenutku brani ustavni poredak. On i RS štite BiH. RS ima svoju autonomiju. Mi branimo njen interes. Ustavni sud je izašao iz svojih nadležnosti. Mi tražimo da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, da nema stranaca. Dodik je donio odluku, donio je prijedlog koalicionim partnerima da odmah idu u rješavanje zakona o Ustavnom sudu. Oni to ne žele, nego žele da Ustavni sud donosi političke odluke. Mi idemo dalje. Uvjeren sam da Dodik će potpisati (sporni zakon NSRS-a o Ustavnom sudu), srpski narod je dotjeran do zida.

Zapad izgubio strpljenje: Sprema se smjena Dodika

Zašto je srpski narod doveden do zida?

Narod nam je dao povjerenje i legitimitet koji nema Schmidt.

Neko će reći ni da Dodik nema legitimitet. To kaže Trivić?

Pustite to.

Bojite li se Tužilaštva i krivične odgovornosti?

Apsolutno se ne bojim. One (posljednje odluke Schmidta) neće biti primijenjene na teritoriji RS-a. Nismo ništa pogriješili.

Može li nas dovesti ovo u sukob?

Ne.

Dodik je najavio “jačanje entitetske linije”?

Dodik je rekao da će u dogledno vrijeme NATO izaći na entitetske linije. NATO je najmanje prihvatljiv Srbima, ali kad imamo Schmidta neka imamo i NATO-a.

Jel’ to znači da podržavate ulazak u NATO?

Nisam to rekao, ali ako dođe do ugrožavanja normalno da će NATO reagovati, a gdje može biti ugrožavanja mira nego na entitetskim linijama. Ja sam neko ko se bori protiv kriminala i korupcije, to što MUP RS izađe na liniju ne znači da je to hermetički zatvorena granica. Ako neko uzme pušku u krene prem Istočnom Sarajevu jel’ logično da ga policija zaustavi?

Bosić: “Ovdje mora biti pobjednik i poraženi: Ili Schmidt ili Dodik”

Ali zašto jačati entitetske linija?

Ja sam da se jačaju sve sigurnosne strukture.

Zašto kao državni ministar sigurnosti dižete tenzije iscrtavanjem mapa u kojima Brčko Distrikt pripajate RS-u? Mislite li da je to odgovorno ponašanje prema ljudima u ovoj zemlji koji su izgubili najbliže, izgubili kuće, izgubili godine života…?

Potpuno je odgovorno ponašanje. Ja sam samo pokazao kartu RS-a.

Brčko prida RS-u?

Pripada apsolutno RS-u. Ono je zajednička svojina FBiH i RS-a. Svi znamo šta je ko unio u Brčko Distrikt. U dijelu koji je unijela RS sasvim opravdano smatram da pripada Republici Srpskoj. On je zajednička svojina…

Što ga onda niste pripojili Federaciji?

Ja sam pripojio samo dio koji je RS unijela u Distrikt.

Da li je to nastavak secesionističke politike?

Šta hoćete da kažete da imamo u planu secesiju? Šta želite od mene? Ja sam iscrtao kartu RS-a u okviru Bosne i Hercegovine. Fino sam označi crveno-plavom-bijelom bojom. RS je 50 posto BiH, ali je 100 posto historija Bosne i Hercegovine. Srpski narod je 100 posto historija BiH. Recite mi ko je Kotromanić bio? Jel’ se zvao Jusuf ili Tvrtko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad