Nešić pokrenuo proceduru pomoći: U Tursku idu spasioci iz cijele BiH

Vijesti 06. feb 202312:34 1 komentar
REUTERS/Khalil Ashawi

Bosna i Hercegovina kao članica mehanizma civilne zaštite Evropske unije, spremna je da što hitnije uputi pomoć ugroženom, od zemljotresa, području Turske. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kao resorni ministar pokrenut će hitnu proceduru upućivanja, u ovom trenutku, tima do 50 pripadnika mješovitog sastava civilne zaštite, koju će činiti civilne zaštite Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta.

Tim je obučen, opremljen i ima iskustva za djelovanje u ovakvim situacijama.

“Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar bezbjednosti BiH, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Takođe, upućujem i poruku da će BiH pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu”, naglasio je Nešić.

Nešić je izrazio saučešće i ministru unitrašnjih poslova Republike Turske Sulejmanu Soyluu, te porodicama i narodu Republike Turske, povodom razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku. Prema prvim podacima, osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Posljednje informacije govore da je u Turskoj i Siriji više od 1.500 mrtvih, dok je više hiljada osoba povrijeđeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare