Nešić priznao da je glasanje ministara RS u Vijeću ministara odgovor zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijesti 06. jun 202412:33 0 komentara
F.Z./N1

Ministri iz Republike Srpske (RS) u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH) glasali su protiv toga da državljani Rumunije, Slovenije i Poljske, a koji žive u BiH mogu glasati na izborima za Evropski parlament ove godine.

Odmah je nakon toga uslijedila i reakcija ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je osudio ovakav potez, a zatim poslao i pisma ministrima vanjskih poslova gore navedenih zemalja rekavši da su ministri iz RS glasali protiv zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Konaković: Ministri iz RS odbili glasanje Slovenaca, Poljaka i Rumuna u BiH zbog Srebrenice

Istakao je, između ostalog, i to da ovakvo glasanje ministara iz SNSD-a nije samo napad na pravo ljudi da glasaju na demokratskim izborima, već također demonstrira destruktivnu namjeru da se našteti bilateralnim odnosima sa našim važnim prijateljima i saveznicima u Evropskoj uniji.

Sada se oglasio i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, jedan od predstavnika ministara iz RS u Vijeću ministara koji je također glasao protiv.

Prvo je uputio poruku Konakoviću, a nakon toga je i priznao da su glasali protiv zbog toga što su Slovenija, Rumunija i Poljska bile države koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković trebalo je da svojim kolegama u Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji uputiti lično izvinjenje što, zbog neustavne uzurpacije vanjske politike BiH od strane bošnjačkih političara, njihovi državljani koji imaju boravište u BiH neće moći glasati na izborima za parlament EU. Nema potrebe da se Konakoviću priviđaju Rusi i njihov utjecaj, jer je odgovornost u njegovom dvorištu”, rekao je Nešić.

Hoće li biti reciprociteta za bh. građane nakon diplomatskog skandala sa tri zemlje? Konaković za N1: “Nema logike da nas stave u istu ravan…”

Zatim je aludirajući na glasanje za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici priznao da je zapravo sva ova blokada u Vijeću ministara zbog toga.

“Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi vanjsku politiku, morali su znati da će to imati posljedice. Sada se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svijetu i početi se izvinjavati svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije. Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom utjecaju. Ovo je autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH – složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta. BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posljedica”, poručio je, između ostalog, Nešić, piše RTRS.

Nešić je opet pokušao pridikovati Konakoviću da je odgovornost i na njemu, međutim, važno je istaći da su ministri iz FBiH u Vijeću ministara glasali za pravo državljana ove tri zemlje da glasaju na EU izborima.

Iako je Nešić mišljenja da ministri iz RS postupaju ispravno, nije zgoreg za istaći da ova blokada na Vijeću ministara šteti ugledu BiH na međunarodnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!