Nešić zakasnio na ročište 20 minuta, nisu mu dozvolili ulazak pa upozorio: “Ovo neće biti presuda predsjedniku RS već presuda BiH”

Vijesti 20. dec 202313:35 0 komentara
F.Z./N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić stigao je ispred Suda Bosne i Hercegovine u 13:20 sati kako bi prisustvovao ročištu Miloradu Dodiku, ali mu nije bio dozvoljen ulazak jer je zakasnio 20 minuta. Obratio se medijima, a u izjavi je uputio "upozorenje" te prijetio teritorijalnom uređenju Bosne i Hercegovine.

“Puna podrškja predsjedniku Dodiku. Žao mi je što sud ubrzava ovaj proces, bojim se da određeni međunarodni faktori i bošnjački faktori žele ubraznim procesom da dođu do presude predsjedniku RS. Pozivam ih i upozoravam da to neće biti presuda predsjedniku RS već presuda BiH i bojim se, ako ne budu sudili po zakonu, pravu i pravdi, da BiH neće postojati u ovakvom obliku”, rekao je Nešić.

Ispred Suda BiH je veliki broj pristalica i funkcionera iz RS koji su Dodika pozdravili aplauzom.

F.Z./N1

Reagovao je na upozorenje visokog predstavnika Christana Schmidta koji je naveo kako je proslava 9. januara kao Dana RS kršenje zakona i krivično djelo.

“Evo g. Schmoidt, 9. januara ću biti u Banjaluci proslaviti ga najbokji mogući način. Pozivam sve građane RS i FBiH jer je RS dio BiH, da zajedno proslavimo dan nastanka RS, a taj dan je bio mir u BiH. Nema niko pravo da nam osporava naš dan”, rekao Nešić poručivši Schmidtu da ide u Njemačku i slavi šta god hoće.

Podsjetimo, Schmidt je rekao kako je proslava Dana RS na ovaj dan jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!