Nesvakidašnji program na otvorenju nove sezone Sarajevske filharmonije

Kultura 18. sep 202414:55 0 komentara

Sarajevska filharmonija 101. sezonu je otvorila koncertom na kojem su se našla djela Bernsteina i Levitasa, a pod dirigentskom palicom Evan Alexis Christa.

Na koncertu su nastupila i braća Gurfinkel, duo klarineta koji je pozicioniran među najznačajnijim umjetnicima današnjice. Oni su uz Sarajevsku filharmoniju izvodili djelo Levitasa, “Sjećanje na Benny Goodmana”, koje publika ima priliku čuti samo u njihovoj izvedbi.

“Kuriozitet je taj što je djelo napisano za njih i oni na njega polažu sva prava. Dakle to djelo je moguće čuti samo u izvedbi ove dvojice mladih umjetnika. Za otvaranje sezone je pripremljen neki malo nesvakidašnji program. Nesvakidašnji u smislu što nije čisti simfonijski program i naravno sve su to najbolji kompozitori prve polovine prošlog vijeka koji se ne izvode tako često u Sarajevu”, rekao je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce.

I u sezoni 2024/25 Sarajevska filharmonija posebnu pažnju poklanja programu za najmlađu publiku. Taj program ima dvije misije: edukacija i navikavanje djece od malih nogu da posjećuju kulturne događaje. Irena Orozović, producentica Sarajevske filharmonije kaže da je orkestar na to ponosan.

“Mirno i ozbiljno dolaze i slušaju koncert koji je apsolutno iz repertoara umjetničke muzike. Nama je to veliki ponos, da već od malih nogu učimo našu djecu da je slušanje umjetničke muzike i odlazak na koncerte umjetničke muzike nešto što je sastavni dio života, sastavni dio rutine”.

Sarajevska filharmonija je u zadnje tri godine povećala broj koncerata koje organizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom kako bi dala veću podršku studentima i umjetnicima koji su na početku karijere. Stoga su, kako su kazali iz filharmonije, jako ponosni na koncerte na kojima se izvode djela domaćih kompozitora, ali i na kojima sviraju domaći solisti.

“Mnogo puta sam svirala kao član Sarajevske filharmonije, kao član orkestra. Međutim ovo će zaista i za mene biti koncert moje karijere, bar do sada. Zaista je veća dimenzija kada dobijemo priliku da izvedemo koncert sa punim sastavom orkestra u ovako predivnoj sali”, kazala je flautistica Mirna Mikota Dizdarević.

“Samo dobro slušaj” je slogan 101. sezone Sarajevske filharmonije koja i ovoga puta donosi bogat i raznovrstan repertoar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!