Neuobičajena šutnja Vučića: Umjesto čestitki Dodiku, iz Beograda muk (VIDEO)

Vijesti 07. okt 202219:11 0 komentara
SRNA/Arhiv

Malo šta odjekuje toliko glasno kao šutnja Beograda na predizborni i postizborni period. Dva pobjednika za funkciju predsjednika Republike Srpske u beskrajno dugoj izbornoj noći sa Andrićevog venca ne komentarišu. Neuobičajena šutnja Aleksandra Vučića, naoko i neutralnost, razlog su brojnih nedoumica.

Muk Beograda odjekuje Banjalukom

Trg Republike Srpske – Andrićev Venac, relacija dobrih vibracija ili komunikacionog šuma? Muk Beograda na političke turbulencije u Banjaluci odjekuje.

“Očito je da tu nešto ne štima, ali ono što je uzrok tome, jeste nepolitički odnos Milorada Dodika”, rekao urednik i novinar Željko Raljić.

Da nešto ne štima naslućivalo se već u kampanji u kojoj Vučić ni na koji način nije pokazao naklonost prema Dodiku. Istovremeno u sred kampanje ekskluzivni intervju dao je opoziciji bliskoj BN Televiziji koju Dodik optužuje za izdaju.

“Ni na koji način neću da se umiješam u izbornu utakmicu”, rekao je Aleksandar Vučić 15.9.2022. godine.

On se nije miješao, ali jesu njemu bliski mediji. Tabloidi negativnim naslovima. Televizije intervjuima sa opozicionarima u finišu kampanje. Pušta li Vučić Dodika niz vodu pitanje je o kojem se polemiše i nakon izbornog dana, a kojem doprinosi izostanak čestitke.

“Milorad Dodik kao najistaknutiji rusofil u regionu je neko ko smeta Aleksandru Vučiću. Aleksandar Vućić šta god mi mislili o njegovoj vladavini i o tome kako je biti građanin Srbije u Srbiji Aleksandr Vučića, on nije toliko neoprezan da bi se otvoreno okretao Rusiji”, rekla je novinarka Milkica Milojević.

Dodik tvrdi da je razgovarao s Vučićem

Za razliku od Dodika koji se u jeku kampanje susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dok se Vučićeva zvanična čestitka čeka, stigla je Orbanova, Lukašenkova takođe.

“Razgovarao sam najmanje 10 puta sa Vučićem, ali mislim, zašto je to vama toliko važno. Ali Vučić kao svaki odgovoran državnik će sačekati zvanične rezultate i onda će odrediti svoj stav”, rekao je Dodik 5.10.2022. godine.

Iako opozicija spori Dodikovu prednost koju mu daju preliminarni podaci CIK-a, nikome nije sporna pobjeda Željke Cvijanović, pa zvanična čestitka iz Beograda nije stigla ni na njenu adresu.

“Čuli smo se neki dan, to jutro jeste. Nezvanično naravno, jer još nemamo tu zvaničnu priču i rezultate, čuli smo se da”, rekla je Cvijanović.

Na prošlim izborima Vučić čestitao Dodiku dan nakon izbora

Ipak, tišina ovaj put odjekuje glasno, jer je u prethodnom ciklusu nije bilo. Čestitka je 2018. uslijedila dan poslije Opštih izbora.

“Nezvanično koristim priliku da čestitam gospodinu Džaferoviću, gospodinu Komšiću i gospodinu Dodiku, za ostale čini mi se da rezultati i funkcije nisu poznati”, rekao je Vučić 8.10.2018. godine.

Na kraju priče poznato je da je Dodik za sada uspio da nadmaši i Vučića te da i njemu, ali i svojim političkim protivnicima u Republici Srpskoj pokaže da, ipak, može i sam.

“Čak i taj gubitak podrške Vučića u tom trenutku nije bio dovoljan da vi spriječite njega da proglasi pobjedu i da osigurate odlazak”, rekao je profesor FPN-a Đorđe Pavićević.

Ko želi Dodikov odlazak u Srbiji?

A Dodikov odlazak neskriveno su željeli i pojedini Vučićevi ljudi. Među prvima Adam Šukalo, bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Skupštini Srbije. Priveden je u finišu kampanje zajedno sa takođe istaknutim SNS-ovcem Vladimirom Mandićem pod nerazjašnjenim okolnostima, a zbog sumnji policije na izborni inženjering.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!