Ne(važeći) listić: Da li je SNSD dobio četvrtog delegata?

Vijesti 02. dec 202218:58

Da li je SNSD dobio četvrtog delegata ili će o tome ipak odlučiti ždrijeb. U PDP tvrde kako je nevažeći listić koji je donio još jednog delegata SNSD-a zapravo važeći i da se o svemu treba očitovati CIK. U SNSD ove navode odbacuju. Poručuju opoziciji da je izgubila. CIK će o svemu navedenom nardene sedmice.

Da li je nevažeći glasački listić koji je donio četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda važeći? Izborni zakon i provedbeni akti su jasni, “listić će se proglasiti važećim, ako se može neosporno potvrditi izborna volja birača”, u konkretnom slučaju poslanika u NSRS. Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a kaže volja je potvrđena, listić važi.

“Ono što sam ja mogao vidjeti u medijima, da je prekrižen dio gdje se nalazi naziv stranke, ne kvadratić. To je po mom mišljenju važeći glasački listić jer te crte ne prelaze druge subjekte. Zašto je komsija to proglasila nevažećim, to njih treba pitati, ali se u skladu sa Izbornim zakonom jasno se vidi volja poslanika da glasa za listu u konkretnom slučaju PDP-a u NSRS”, kaže za N1 Šehić.

Prema Izbornom zakonu, listić je nevažeći ako nije ispunjen, ili je ispunjen tako da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj stranci, koaliciji, nezavisnom kandidatu ili listi nezavisnih kandidata birač dao svoj glas. Ako su dopisana imena kandidata ili ako je označeno više od jedne političke stranke, koalicije, ili nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata, ako se može utvrditi identitet glasača.

Nevažeći listić donio je prednost kandidatu grupacije SNSD-a, dobili su četiri od pet delegata u Domu naroda PS BiH, što je potvrdila Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske. Na njen izvještaj nije bilo primjedbi; dan kasnije iz PDP-a poručuju CIK mora reagovati.

“Po nekoliko članova Izbornog zakona vidi se da je taj listić ne ispunjava nijedan uslov da bude nevažećim.Očekujem da taj 12esti listić PDP-a bude važeći a onda između naše liste i jedne od listi SNSD-a žrijebom se odluči ko je delegat u Domu naroda”, kaže Igor Crnadak iz PDP-a.

Snježana Bursać Novaković iz SNSD-a komentira:

“Glasački listić nije sporan, on je očigledno nevažeći. Neko od tih poslanika jasno ga je napravio nevažećim. Podsjećam da je komsija NSRS jasno utvrdila pravila, da se ni onaj mali iksić ne može podebljati, to je tražila opozicija”.

U međuvremenu, reagirao je Milan Tegeltija, pravni savjetnik Milorada Dodika koji tvrdi da je listić nevažeći i da drugačiju odluku ne može donijeti CIK.

“Centralna izborna komisija uopšte nema pravnu mogućnost da taj nevažeći listić proglasi važećim. CIK je organ koji ne može zamijeniti Komisiju za izbor i imenovanje NSRS i preinačiti njenu odluku on samo kontroliše da li je ispoštovana zakonska procedura te ne može da se involvira u odluke Komisije”.

Prema uputstvu o postupku provođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH navedeno je kako je Centralna izborna komisija odgovorna da li je cjelokupan postupak glasanja i izbora proveden u skladu sa Izbornim zakonom i ovim Uputstvom, također određen je i tačan rok za dostavu izbornog materijala, odnosno CIK ipak može odlučiti o odluci Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a, komentira nekadašnji član CIK-a, Vehid Šehić:

“CIK mora potvrditi rezultate glasanja za svakog kandidata posebno, a onda može donijeti odluku a to zavisi od stava člana CIK-a. Ukoliko bi se poštivalo ono što piše u aktima CIK-a onda bi bilo logično da kaže da, ovde se vidi jasno vidi izražena volja izaslanika I to je važeći glasački listić I to jedan od odluka koje može donijeti , odnosno CIK može “ne potvrditi” odluku Komisije NSRS. No to će oni u konačnici odlučiti”, komentira nekadašnji član CIK-a, Vehid Šehić

Doznajemo da je izborni materijal već stigao u Centralnu izbornu komisiju BiH kao i izvještaj Komisije Narodne skupštine Republike Srpske. Vrše se provjere i naredne sedmice očekuje se zasjedanje ove insititucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar