Nevjerovatna priča: Fotograf iz BiH našao ostatke bombardera iz Drugog svjetskog rata

Vijesti 21. sep 202316:19 0 komentara
N1

Fotograf iz Bosne i Hercegovine Dženan Džino objavljuje na svom Youtube detalje svojih obilazaka planinskih vrhova u našoj zemlji, ptivukao je veliku pažnju posljednom pričom na svom kanalu. On je otkrio ostatke britanskog vojnog aviona iz Drugog svjetskog rata na planini Čvrsnici kod Jablanice.

“Dijelim s vama jedan događaj i nevjerovatnu priču koju vrijedi poslušati. Nakon što sam objavio video “Bitke na Neretvi” mnogo mi se ljudi javilo. Jedna mi je poruka bila “zapela za oko”, informacija koju sam dobio iz Hrvatske iz Zadra. Čovjek koji voli događaje iz Drugog svjetskog rata me pitao da li znam da je britanski avion pao na neku od jablaničkih planina. Poslao mi je i fotografiju Spitfajera iz 1944. i rekao da je pao negdje u Jablanici. U tom avionu bio je grčki pilot i vodi se kao nestao. Odmah sam krenuo u tu potragu pa sam po jablaničkim selima hodao, na Blidinje, Drženicu i prvi trag je bio u Drženici. Saznao dam da je nekada pao avion na Čvrsnicu blizu vrha Pločnog”, kaže Džino.

Istakao je da je pored dijelova aviona pronašao i ljudske kosti koje najvjerovatnije pripadaju posadi aviona. Obratio se i ambasadi Velike Britanije koja ga je upitla da se obrati lokalnoj policiji. To se i desilo, izvršen je i uviđaj.

“Ispostavilo se da je to ustvario bio bombarder Wellingot koji je srušen na Čvrsnici. Pet članova posade je poginulo”.

Cijelu priču pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!