Ni riječi o zdravstvu: Epidemija morbila, 1.500 onkoloških pacijenata, a resornog ministra nema na sjednici Parlamenta FBiH

Vijesti 24. jul 202421:14 0 komentara

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine brojne izuzetno aktuelne teme nisu se našle na dnevnom redu. I ovog puta najveći fokus na postupku imenovanja sudija Ustavnog suda BiH.

Iako bukti epidemija morbila među mališanima, dok je, s druge strane, 1.500 onkoloških pacijenata na listama čekanja, federalni ministar zdravstva nije prisutan na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Mnogi su nezadovoljni njegovim radom. Odgovore očekuje čak i dio vladajuće većine. Zastupnici Naše stranke traže izmjene i dopune zakona o lijekovima. Tako vlast očekuje reakciju vlasti.

“Godišnje izdvajamo 25 miliona KM iz Fonda solidarnosti za usluge dijalize i hemodijalize, a opet imamo manje od deset transplantacija organa godišnje. To je važan problem, ali kada je došlo pet do 12 nismo spriječili tragediju”, rekao je Amir Purić, zastupnik u Parlamentu FBiH (Naša stranka).

“Veći broj pacijenata dobija lijekove koji su srednjovjekovni i nikakve kvalitete i to su teme koje se drže u zapećku. Ova vrsta komunikacije nije nikakva vrsta pritiska, nije zahtjev za rekonstrukciju Vlade, nego je normalan parlamentarni rad jer želimo neke stvari istaći”, Mirsad Čamdžić, zastupnik u Parlamentu FBiH (Naša stranka).

Dok se čeka odgovor resornog ministra, o stanju u zdravstvu danas se na sjednici nije govorilo. U fokusu drugi problemi. Prva tačka: izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Prisutni borci izrazili su nezadovoljstvo iznosom egzistencijalne naknade.

“Sada je povećanje sa 0,9 KM, na 20 feninga. Znači sada bi demobilisani borac koji prima egzistencijalnu naknadu za mjesec dana ratovanja dobio 5,29 KM. To je poniženje!”, poručio je Fadil Duranović, Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO

Na sjednici nije bilo žučnih rasprava, kao na prethodnoj. No, i ovog puta pitanje izbora sudija Ustavnog suda predmet je najvećeg sporenja pozicije i opozicije. Vlast je predložila izmjene tokom postupka izbora. Jedna od njih je i ta da VSTV predlaže dva člana radne grupe.

“Uvodi se mogućnost prisustvovanja javnosti prilikom intervjuisanja i time se ponosim. Javnost će biti prisutna, a predstavnik Komisije za izbor i imenovanje će se obratiti medijima nakon intervjua”, dodao je Čamdžić.

Ipak, iz opozicije smatraju da se suštinski ništa ne mijenja, te da mediji neće moći snimiti intervjuisanje kandidata, kao i da se ostavlja prostor da samo jedno ime bude dostavljeno Parlamentu – kao i pri zadnjem imenovanju sudije Marina Vukoje.

“U članu 10, stav 3 piše: Ako komisija za izbor i imenovanje, koju sada kontroliše Bošković odnosno HDZ, dostavi listu sa imenom prvorangiranog kandidata Dom se izjašnjava o prvorangiranom kandidatu. Ako ne vjerujete nama, evo ovdje je napisano. Mi to želimo brisati”, pojasnio je Admir Čavalić, zastupnik u Parlamentu FBiH (SZBiH)

Na sjednici, iako o tome nije bilo diskusije, pokrenuta je inicijativa da federalni nivo vlasti u parlamentarnu proceduri uputi lex specialis zakon kojim bi se osiguralo finansiranje sedam institucija od državnog značaja za BiH jer trenutno radnici Narodne i univerzitetske biblioteke četiri mjeseca nisu primili plate. Diskutovalo se o položaju osoba sa invaliditetom, kao i o godišnjem zaduženju za 2024. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!